16. oktober er Verdens matvaredag, og Bygdeforskning er medarrangør av et debattmøte for å markere dagen. Debatten er på Dokkhuset i Trondheim kl. 13.00 med temaet "Storskala landbruksinvesteringer i fattige land – "land grab" eller "win-win"?"

Rike importører av mat er i ferd med å sikre seg kontrollen over enorme landbruksarealer i fattige land. Bare siden 2006 handler det om 20 millioner hektar, like mye som Frankrikes samlede landbruksareal. Investeringene dette innebærer anslås til minst ti ganger Verdensbankens samlede hjelpeprogram til jordbrukssektoren.

I Etiopia bruker en gruppe Saudi investorer 100 millioner dollar på å dyrke korn for eksport til Saudi-Arabia. Det er nesten like mye som Verdens matvareprogram bruker over fem år på 230 tusen tonn med matvarehjelp til de 4,6 millioner etiopiere som er truet av sult og underernæring.

Er det ren nykolonialisme vi er vitne til, eller ligger det også muligheter for varig utvikling til beste for vertslandene?

Program: 

Åpning – Kunstnerisk innslag ved Siri Gjære og Maria Kannegaard

Debatt med
• Sjur Holsen, Journalist i Bergens Tidende
• Kjell Havnevik, Seniorforsker ved Nordiske Afrikainstituttet i Uppsala
• Eirik Romstad, Forsker ved Universitetet for miljø og biovitenskap

Minikonsert med Siri Gjære og Maria Kannegaard

Kommentarer ved forfatter Tale Næss og bonde Nina Vangen Ranøien

Debatt med salen og innlederne

Kl. 16.00: Slutt

Møteleder: Professor Reidar Almås, Norsk senter for bygdeforskning/NTNU

Gratis adgang. 

Arrangører: FN-sambandet, Norges Bondelag, NTNU og Norsk senter for bygdeforskning.

Last ned programmet her: 

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg, enten det er å komme i direkte kontakt med ansatte eller finne annen relevant informasjon.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.