Potet og grønnsakprodusenter som satser på stort volum har kontrakt med en kjedegrossist som eneste markedskanal inn i dagligvarebutikken. På et drøyt tiår har kontraktsproduksjon blitt en dominerende markedsform for bønder med potet- og grønsakproduksjon. Dette har gitt bonden en annen og mer krevende hverdag.
Grossistene som eies av dagligvarekjedene har stor makt til å bestemme kontraktbetingelsene, og bonden opplever at de kun får kortsiktige avtaler der de må bære mye av risikoen for ustabile produksjons- og markedsforhold. I en studie av kontraktsproduksjon i landbruket som Norsk senter for bygdeforskning har gjennomført med finansiering fra Regionale forskningsfond Midt-Norge sier grøntprodusentene samtidig at de har skaffet seg mye større markedskompetanse, og at det er gode penger å tjene når de lykkes med kontraktsproduksjonen.
Et mål for prosjektet har vært å beskrive utfordringer melk- og kjøttproduksjon vil møte med en tilsvarende utvikling av verdikjeden som i grøntsektoren. Frykten for store strukturendringer, nedbygging av distriktslandbruket og svekkelse av landbrukspolitiske mål dominerer tilbakemeldingene på denne problemstillingen. Kontraktsproduksjon og vertikal integrasjon i verdikjedene for mat er et dagsaktuelt tema som opptar mange i disse næringene, og som med de raske endringene som skjer bør løftes på den politiske agenda.
Prosjektets beskrivelse kan du lese her.