An old farm tractor painted in yellow-blue color with a trailed sprayer with tank capacities is preparing to spray a crop protection product on a field sown with sunflowers.

Ukrainsk jordbruks største dilemma

Selv om den ukrainske regjeringen særlig fremmer store jordbruksforetak, er situasjonen mye mer komplisert enn som så. Ledelsen i landet står nå overfor et stort dilemma: Skal den fortsette å støtte storskala, eksportorientert jordbruk, som mange beslutningstakere ser som en måte å gjenoppbygge landet etter krigen? Eller skal regjeringen fokusere på det familiebaserte jordbruket, som er sosialt, miljømessig og økonomisk bærekraftig, og som må støttes om Ukraina vil inn i EU i framtiden?

Natalia Mamonova (seniorforsker ved Ruralis), Olena Borodina (professor ved Ukrainas Nasjonale Vitenskapsakademi) og Brian Kuns (lektor ved Sveriges Lantbruksuniversitet) har publisert en rapport om ukrainsk landbruk i krigstid. De har analysert ukrainsk jordbrukspolitikk under krigen og etterkrigstidens gjenopprettingsprogram, og hvordan denne politikken møter behovene hos store eksportorienterte jordbruksforetak sammenlignet med behovene småbønder i Ukraina har.

Les rapporten for å forstå hvilken effekt krigen i Ukraina har på ulike typer matprodusenter, både nasjonalt og med tanke på den globale matsikkerheten, hvordan regjeringen håndterer krigens enorme utfordringer og hvordan det ukrainske jordbruket kommer til å se ut i framtiden.

Rapporten publiseres på engelsk og ukrainsk av Transnational Institute. Rapporten er en del av prosjektet: Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer

engelsk: https://www.tni.org/en/article/ukrainian-agriculture-in-wartime

ukrainsk: https://www.tni.org/en/article/ukrainian-agriculture-in-wartime?translation=uk