Utredning om nivå og fordeling av støtten til norsk jordbruk

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Oppdraget går ut på å beregne nivå og fordeling av støtten til norsk jordbruk. I prosjektet skal vi utrede følgende spørsmål: 

  • Hvor stor andel landbrukssubsidiene går til kjøttproduksjon, både direkte og indirekte, og, hvis mulig, inkludert verdien av importvernet (dvs. skjermingsstøtten)? 
  • Hva er, hvis mulig, fylkesfordelingen på landbrukssubsidiene generelt og kjøttsubsidiene spesielt? 
  • Hva er den reelle kiloprisen på kjøtt (storfekjøtt fra kombinertbesetning, svin, og eventuelt også storfekjøtt fra ammekubesetning og sau), når alle subsidier regnes inn? 
  • Et overslag, hvis mulig, over hvor store arealer tropisk regnskog som benyttes for å produsere forbruket av soya (og eventuelt mais) til norsk kjøttproduksjon. 

Prosjektdetaljer

Prosjektperiode

01/02/2025 - 30/04/2025

Eksternt Prosjektnr.

Prosjektnr.

6695

Finansiering

Dyrevernalliansen

Nyheter

Penger

Hva koster maten egentlig? Slik påvirker jordbruksstøtten prisen du betaler

Hva er jordbrukssubsidier? Subsidier er overføringer fra det offentlige til næringslivet. I jordbruket betyr det at staten, altså…

Les mer

Publikasjoner

  • Rapport

2025

R-1/25 Subsidier i norsk jordbruk

Bidragsytere:
Om resultatet

Denne rapporten presenterer oppdaterte tall for nivået og fordelingen av subsidiene i
norsk jordbruk for årene 2013, 2018 og 2023. Utredningen baserer seg på flere
datakilder, der den viktigste er Landbruksdirektoratets database over produksjon,
arealbruk, husdyrhold og utbetalte tilskudd for alle bruk som søker om
produksjonstilskudd i jordbruket.

Link til PDF

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.