LANDWELL: hvordan klimaendringer påvirker velferd fra økosystemtjenester fra landbrukets kulturlandskap i Norge

Landbrukssektoren forvalter en betydelig del av norske landbruks- og seminaturlige landskap som gir en rekke økosystemvarer og -tjenester (EG&S) for samfunnet. Disse landskapene og ressursene er viktige også for andre sektorer som turisme, rekreasjon og matindustri og bidrar samtidig til gode levekår og livskvalitet, spesielt i rurale områder.

Foto: Ruralis
Foto: Ruralis

Det er fortsatt lite kjent hvordan klimaendringer vil påvirke jordbrukssektorens evne til å produsere EG&S fra kultur- og seminaturlige landskap, og de generelle velferdskonsekvensene av disse påvirkningene for mennesker og tilknyttede næringer. Dette prosjektet har som mål å fylle dette hullet. Prosjektet har et bredt tverrfaglig perspektiv som kobler samfunnsvitenskap (miljø- og landbruksøkonomi, ruralsosiologi) med naturvitenskap (klimatologi, biologi, agronomi, landskapsøkologi, fysisk geografi). Tilnærmingen tar sikte på å utnytte og operasjonalisere tilgjengelig forskning og data om fysiske klimaendringseffekter på landbrukssektoren og utlede indikatorer for endring av EG&S. Dette vil danne grunnlaget for en ambisiøs og innovativ anvendelse av metoder og verktøy for pålitelig å vurdere velferdseffektene av forventede klimaendringer, og estimere både monetære og ikke-monetære verdiindikatorer på flere geografiske skalaer i Norge.

Prosjektdetaljer

Prosjektperiode

01/05/2021 - 01/10/2026

Eksternt Prosjektnr.

Prosjektnr.

6619

Samarbeidspartnere

SSB, NMBU, Menon, NINA, NIBIO

Finansiering

Norges Forskningsråd

Publikasjoner

  • Artikkel

2024

A-19/24 Negativ samfunnsøkonomisk effekt av nye kostråd?

Bidragsytere: Henrik Lindhjem Ole Magnus Stokke Kristine Grimsrud
Om resultatet

Norske myndigheter presenterte nye kostråd for befolkningen på Arendalsuka 15. august i år. Sammenlignet med forrige kostråd, innebærer de nye blant annet mindre rødt kjøtt og mer plantebasert mat. Begrunnelsen er matvarenes helseeffekt, men deres virkning på miljømessig bærekraft er også omtalt. Arbeidet med de nye kostrådene har møtt motstand fra politisk hold, jordbruksnæringen og enkelte forskere helt siden en ekspertgruppe nedsatt av Nordisk Ministerråd la fram sine anbefalinger som de nye kostrådene er basert på. Hovedkritikken har vært inkludering av miljømessig bærekraft og at jordbrukets samfunnsnytte i form av miljøgoder har blitt for lite vektlagt. I denne artikkelen har vi gjennomført en første samfunnsøkonomisk grovanalyse der vi har tallfestet hvordan de nye kostrådene påvirker velferd i matsektoren, helseeffekter i befolkningen og økosystemtjenester levert av jordbruket sammenlignet med en videreføring av dagens kosthold og jordbrukspolitikk.

Samfunnsøkonomen, Utgave 4 – 2024

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.