LocalArctic: Kontekstualisering av bærekraftig turisme gjennom et lokalt arktisk prosjektfinansieringsprogram for arrangementsplanlegging på Grønland

Grønland. Foto: Colourbox
Grønland. Foto: Colourbox

Den arktiske regionen er et populært sted for turisme. Arktisk turisme øker og er en driver for utvikling av disse regionene. Men samtidig er mange av disse regionene sterkt påvirket av klima- og miljøendringer. Den arktiske regionen er et av stedene i verden hvor konsekvensene av klimaendringer er sterkt synlige. Grønland – et av landene i den arktiske regionen – har vært et globalt symbol på klimaendringer og følger en ambisiøs strategi for å øke turismen. Den kanskje mest virkningsfulle er byggingen og oppgraderingen av tre nye flyplasser i de regionale byene Ilulissat i nord, Nuuk i sentralregionen og Qaqortoq i sør. En ambisjon er å transformere Grønland til en attraktiv destinasjon for MICE industrien (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions).

Globalt er MICE-industrien en av de raskest voksende sektorene i reiselivsnæringen. Samtidig anses MICE-relatert turisme for å være en av de minste bærekraftige turismepraksisene. Dette vil vekke nye bekymringer for bærekraftig turisme. Tidligere forskning har vist at bærekraftspotensialet til turisme på Grønland ikke har blitt ordentlig adressert og kontekstualisert.

LocalArctic adresserer behovet for å utvikle nye kontekstualiserte bærekraftstiltak ved å utforske muligheten for et lokalt bærekraftig reiselivsprogram brukt av MICE-industrien for Grønland.

Sekundære mål er å:

  1. identifisere lokalsamfunnsprosjekter som vil være relevante og der aktører er villige til å delta i et bærekraftig Arktisk turismeprogram (WP1)
  2. undersøke internasjonale konferansearrangørers interesse for å delta i et lokalt bærekraftig arktisk turismeprogram (WP2)
  3. basert på funnene fra 1. og 2. utvikle en plan for et større forskningsprosjekt med involverte interessenter (WP3)

Hovedresultatet av arbeidet er én fagfellevurdert tidsskriftartikkel med Ilisimatusarfik University og to korte populærvitenskapelige formidlinger på Grønland og Norge.

Prosjektdetaljer

Prosjektperiode

01/01/2024 - 31/12/2024

Prosjektnr

6677.00

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.