Styrets beretning

Årsmeldinger / Årsmelding 2023 / Styrets beretning

Årsberetning 2023

Stiftelsen Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning er et selvstendig forskningsinstitutt lokalisert ved NTNU på Campus Dragvoll i Trondheim og i Oslo. Ruralis har som samfunnsoppdrag å bidra til sunn samfunnsutvikling gjennom unik kunnskap om rurale og regionale forhold. Samfunnsoppdraget vårt skal nås ved at vi gjennom samfunnsvitenskapelig forskning og forskningsbasert utredningsarbeid av høy kvalitet, gir kunnskap og idéer for allmenheten, privat næringsliv, offentlig virksomhet og FoU-sektoren. All vår forsknings- og utadrettede aktivitet bygger på instituttets verdier: betydningsfull, unik og solid.

Strategiplan 2022-2027

Stiftelsens hovedmål er å utføre betydningsfull forskning av høy kvalitet, være et nasjonalt og internasjonalt knutepunkt for ruralstudier og drive førsteklasses forskningsformidling. Stiftelsen skal være en attraktiv arbeidsgiver som driver en profesjonell, effektiv og lærende organisasjon med solid økonomi.

Instituttets forskningsstrategi er å videreutvikle instituttets posisjon som et internasjonalt ledende samfunnsvitenskapelig forsknings- og utviklingsmiljø innenfor rurale studier på følgende områder:

  1. Næringsutvikling og bioøkonomi
  2. Klima og ressursforvaltning
  3. Lokal- og distriktsutvikling

Videre har stiftelsen som strategi å ta i bruk en effektiv forskningsformidling som gir forskningen økt synlighet og betydning.

Faglig aktivitet i 2023

Faglig har 2023 vært preget av arbeid i allerede finansierte prosjekter, samt etablering av nye prosjekter. For et oppdragsforskningsinstitutt er det å årlig sikre ny prosjektfinansiering en avgjørende forutsetning for faglig aktivitet. I 2023 mottok Ruralis melding om innvilget prosjekt­finansiering for 11 nye prosjekter, hvorav fire er ledet av Ruralis. To av de fire prosjektene som ledes av Ruralis er prosjekter finansiert av Norges forskningsråd: WELFARM (bedre etterlevelse av dyrevelferdsregelverket) og KARBONMAT (utvikle forretningsmodeller for karbonfangst i jord). De to andre er utredningsprosjekt finansiert av Landbruksdirektoratet: Se til Sveits: kan sveitsiske klima- og miljøtiltak fungere i norsk jordbruk? og Rekruttering av avløsere og landbruksvikarer til jordbruket. Prosjektene vi er partner på er finansierte av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL-JA), Landbruksdirektoratet, Regionale forskningsfond og amerikanske forskningsbevilgninger.

Ruralis har satset målrettet på deltakelse i forskningsprosjekter i EU, og vi deltok i 2023 i fire forskningsprosjekter i Horisont 2020/Horisont Europa:

  • GrassCeiling (Gender Equality in Rural and Agricultural Innovation Systems). Prosjektet skal utvikle en kontekst hvor kvinner kan drive sosio-økologiske endringer for å gjøre rurale områder sterkere. Avsluttes i 2025.
  • LAMASUS (Land use and management modelling for sustainable governance). Prosjektet skal bidra med kunnskap og implementeringen som hjelper EU til å nå målsettingene om klimanøytralitet i Green Deal. Avsluttes i 2026.
  • EmpowerUS (Socio-economic empowerment of coastal communities as users of the sea to ensure sustainable coastal development). Prosjektet skal muliggjøre endring og transisjon mot bærekraftige, inkluderende og resilient utvikling i kystsamfunn. Avsluttes i 2025.
  • MIND-STEP (Modelling individual decisions to support the European policies related to agriculture). Prosjektet skal videreutvikle analytiske verktøy og modeller som brukes til å støtte opp under landbruks- og matpolitikken. Oppstart i 2019, Ruralis ble tatt opp i konsortiet i 2020. Avsluttes i 2023.

Etter det rekordhøye publikasjonsnivået i 2021 som medførte at Ruralis var det tredje mest publiserende forskningsinstituttet i Norge målt i publikasjonspoeng pr forskerårsverk, er publikasjonsnivået i 2023 på et mer normalt nivå. Publiseringsaktiviteten varierer med forskningsprosjektenes syklus. Publikasjonene som gir publikasjonspoeng er i all hovedsak skrevet på engelsk for internasjonale lesere. Men andelen vitenskapelige poenggivende bidrag som publiseres på norsk synes å være økende: Av de 25 vitenskapelige poenggivende bidrag som Ruralis-forskere publiserte i 2023, er fem bidrag publisert på norsk i norske vitenskapelige tidsskrift. I 2022 var dette antallet null, og i 2021 ble fire vitenskapelige poenggivende bidrag publisert på norsk.

Ruralis publiserte i 2023 18 brukerrettede forskningsrapporter, inkludert de som er utgitt i ekstern serie og egen notatserie. Av disse er 11 publisert på norsk, mens 7 er på engelsk (hvorav én også er oversatt til ukrainsk). I 2023 har Ruralis 528 treff i mediedatabase over norskspråklige medier. I tillegg kommer allmenformidling i ikke-norskspråklige medier.

Forskere fra Ruralis deltok i 2023 med 19 vitenskapelige bidrag på konferanser, og har arrangert seks faglige konferanser/workshoper:

  • Frokostseminar: Helse i Norsk Landbruk. Oslo, 16.03.2023
  • Arbeidsseminar om jordhelse og levende lab. Digitalt, 23.05.2023.
  • Nettkafe om jordhelse. Digitalt, 19.06.2023.
  • Fordeling av goder fra naturressurser i framtidas velferdsstat – Hvordan? Trondheim, 21.11.2023.
  • Democratic, just and yet swift green energy transition. Sesjon på NEON-dagene 2023. Trondheim 21. – 23. 11.2023.
  • Samarbeid om rådgiving i landbruket (workshop). Lillestrøm. 11.12.2023.

Ruralis sine forskere har holdt 71 foredrag, møteinnledninger og faglige innlegg, publisert 35 kronikker og debattinnlegg, samt bidratt med undervisning, veilednings- og sensorarbeid i Norge og i Irland.

Ruralis har også i 2023 hatt utstrakt forskningssamarbeid med nasjonale- og internasjonale forskningspartnere.

Viktige organisatoriske hendelser i 2023

Det ble foretatt en endring i stiftelsens vedtekter. Styreoppnevner KS ønsket at noen andre tok over ansvaret med å oppnevne ett styremedlem og ett varamedlem til Ruralis sitt styre. Etter en prosess i styret ble Distriktssenterets ledelse forespurt og takket ja til å overta dette ansvaret fra KS. Stiftelsestilsynet har godkjent vedtektsendringen. En annen viktig organisatorisk hendelse er at NMBU måtte oppnevne nytt styremedlem utenom oppnevningsperiode da styremedlemmet skulle begynne i Norges forskningsråd som Områdedirektør for Bærekraftig samfunnsutvikling. Dette er en jobb som ikke er forenlig med styreverv i et forskningsinstitutt. To seniorforskere og to forskningsassistenter ble ansatt i 2023.

Som en selveiende forskningsstiftelse er ikke Ruralis underlagt virksomhetsstyring fra Landbruks- og matdepartementet. I 2023 gjennomførte vi det årlige kontaktmøtet med Landbruks- og matdepartementet, hvor vi oppdaterer departementet om instituttets aktivitet.

Strategiske instituttsatsinger

Fram til 1.1.2020 var det krav om at 30% av grunnfinansieringen skulle brukes til strategisk instituttsatsing (SIS). Ruralis har i 2023 ikke lenger strategiske instituttsatsinger etter gamle regler. Selv om SIS-ordningen er avviklet, ønsker Ruralis fortsatt å prioritere finansiering av Strategiske Instituttprosjekt (SIP) på forskningstema som er strategisk viktig for instituttet.

Ruralis har i 2023 tre pågående Strategiske instituttprosjekt finansiert av instituttets grunnbevilgning:

  • Spatial inequalities and mobilities in Norway (PhD-prosjekt) (2020-2024).
  • Rural Reawakening (2023-2026)
  • SkillsRoads: analyzing mismatches between skills and regional economic development plans (2023-2025) (mindre aktivitet enn planlagt pga søknadsarbeid mot aktuelle utlysninger)

Samarbeid med brukere og forskningsmiljøer

Ruralis har et omfattende samarbeid med andre forskningsinstitutter, universiteter og høyskoler, samt brukere av forskning. Samarbeidsformene varierer fra formaliserte avtaler med institusjoner og prosjektpartnere til uformelt samarbeid i form av referansegrupper, fellesarrangement, dialogmøter, samtaler mv. Også internasjonalt er det et utstrakt samarbeid både uformelt og formelt i og utenfor prosjekter (gjesteforskeropphold, PhD-utenlandsopphold, faglige seminarer og faglige nettverk).

Ansatte ved Ruralis

Ruralis har 37 ansatte pr. 31.12.23, hvorav fem administrativt ansatte, 27 vitenskapelig ansatte i hovedstilling, to forskere i bistilling, og tre gjesteforskere. Av de vitenskapelige ansatte i hovedstilling har 70 prosent doktorgrad, mens fire personer er i gang med doktorgradsutdanning ved NTNU.

Arbeidsmiljø

Sykefraværet var på 4,9 prosent i 2023 mot 6,6 prosent året før. Av dette var langtidsfraværet (over åtte uker) 3,1 prosent. Det har i 2023 ikke vært personskade som medførte behov for behandling på legevakt/sykehus. Ruralis er med i ordningen Inkluderende arbeidsliv (IA-bedrift).

Ruralis driver ikke virksomhet som bidrar med betydelig påvirkning av det ytre miljø (jf. Regnskapslovens §3-3a).

Forrige arbeidsmiljøundersøkelse ble gjennomført i 2022. Den viste fine resultater på motivasjon, arbeidsglede, lagånd, helse og øverste ledelse. Ansatte rapporterer om god faglig utvikling og vekst, og de ser lyst på egen fremtid ved instituttet. Undersøkelsen dokumenterer et sterkt felles engasjement om Ruralis sine mål og at ansatte har en sterk identifisering med instituttet. Undersøkelsen viste imidlertid noe dårligere resultater knyttet til forventninger og tilbakemeldinger, samt at det ikke er opplagt hvem som har ansvaret for å gi slike tilbakemeldinger. Det har i 2023 blitt arbeidet med å forbedre dette.

Likestilling

Av Ruralis sine 34 fast ansatte ved årsskiftet var 17 kvinner og 17 menn. Av forskerårsverkene ble 47 prosent utført av kvinner. Ledergruppen bestod av tre kvinner og en mann. Blant styrets faste medlemmer i 2023 var 44 prosent kvinner, og både styrets leder og nestleder var kvinner. For tiden er det ingen kvinnelige forskere på forsker 1-nivå.

Økonomi

Omsetningen ved Ruralis var på 51,6 mill kroner i 2023. Det inkluderer 13,4 mill kroner til samarbeidspartnere. Basisbevilgningen brukt i 2023 på 9,013 mill kroner utgjorde 17,5 prosent av omsetningen. Basisbevilgningen og andre prosjektbevilgninger fra Norges forskningsråd utgjorde 79 prosent av omsetningen. De øvrige prosjektinntektene, 21 prosent, kom fra næringsliv, organisasjoner og offentlig sektor i Norge og internasjonale midler. Regnskapet viser et driftsresultat på kr 81.835 og netto finansinntekter på kr 1.852.517. Resultat etter skatt er på kr 1.934.517.

Stiftelseslovens § 18 pålegger stiftelser å utføre en forsvarlig forvaltning av stiftelsens kapital for å oppnå en tilfredsstillende avkastning for å ivareta stiftelsens formål. 2023 var første år hvor Ruralis i tråd med instituttets finansstrategi har midler plassert i fond. Pr 31.12.23 var beholdningen i fondene kr 11.950.000 kroner. Av dette er 950.000 kroner ikke-realisert avkastning. Finansstrategien skal over tid styrke stiftelsens mulighet til å ivareta stiftelsens formål.

Gode forutsetninger for fortsatt drift

Ruralis sin forskningskompetanse oppleves å være attraktiv både i et internasjonalt og nasjonalt perspektiv på kort og lang sikt, så vel blant brukere som i andre forskningsmiljøer. Forskerne viser god evne til å skaffe både store og små prosjekter, som både bygger på kvalitativ og kvantitativ metodikk og som innbefatter bred interdisiplinær deltakelse fra inn- og utland. Den største risikoen for framtidig drift ved Ruralis er feilslått akkvisisjon og/eller manglende etterspørsel etter samfunnsforskning på våre kompetanseområder flere år på rad.

Ruralis har etter styrets mening gode forutsetninger for fortsatt drift.

 

Styrets arbeid og sammensetning

 

Styret har avholdt 4 ordinære møter i 2023.

 

Styret har i 2023 bestått av:

Oppnevnt av NMBU:

Eva Falleth, Fakultet for landskap og samfunn, NMBU (styrets leder) (gikk ut av styret 8.3.23 på grunn av ny jobb som ikke lar seg forene med styreverv i en forskningsstiftelse)

Kristine Lien Skog, Institutt for by- og regionplanlegging, NMBU.

Varamedlem: Knut Bjørn Stokke, Institutt for by- og regionplanlegging, NMBU

Oppnevnt av KS:

Gleny Foslie, Trøndelag fylkeskommune (styrets leder fra 08.03.23)

Varamedlem: Odd Arne Bratland, Trøndelag fylkeskommune

Oppnevnt av NTNU:

Anne Borge Johannesen, Institutt for samfunnsøkonomi, NTNU (styrets nestleder fra 08.03.23)

Harald Aspen, Institutt for sosialantropologi, NTNU

Håkon Leiulfsrud, Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU

Varamedlemmer: Roger Sørheim, Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, og May Thorseth, Institutt for filosofi og religionsvitenskap, NTNU

Oppnevnt av landbruksorganisasjoner:

John Erik Skjellnes Johansen

Ann Guro Hansen, Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Varamedlem: Kristin Taraldsrud Hoff, Norsk landbrukssamvirke

Valgt av ansatte blant ansatte:

Maja Farstad, med Klaus Mittenzwei som personlig vara.

Gunn-Turid Kvam med Jostein Brobakk som personlig vara)

Både Farstad og Kvam gikk inn i instituttets ledergruppe i 2023, det ble derfor gjennomført suppleringsvalg for å oppnevne nye ansatterepresentanter

Klaus Mittenzwei med Jostein Brobakk som personlig vara (Mittenzwei valgt inn fra 20.10.23)

Richard Helliwell, med Anders Mahlum Melås som personlig vara (begge valgt inn fra 20.10.23)

 

Styret takker medarbeiderne ved Ruralis for svært god innsats og godt utført arbeid i 2023.