Bærekraftige forbrukere – Forbrukere i et bærekraftig norsk matsystem

Forbrukerne må bidra til en bærekraftig fremtid ettersom matsystemene er preget av høye utslipp av klimagasser og påvirker helse, handel, industri og miljø.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Sustainable Eaters støtter et mer bærekraftig matsystem ved å plassere forbrukeren i sentrum for forskningen. Målet oppnås ved å forstå forbrukeratferd, studere atferdsendringers effekt på den norske verdikjeden for mat, samt veilede forbrukere gjennom kunnskap og tekniske løsninger. Casestudier og bruk av kvantitative og kvalitative metoder utvikler strategier for å redusere matsvinn og emballasje, samt øke bevisstheten om matvalg for helse, klima og verdikjeden. Sustainable Eaters samler 8 akademiske institusjoner og 18 partnere fra ulike sektorer, i tillegg til et internasjonalt rådgivende panel.

Prosjektdetaljer

Prosjektperiode

01/04/2021 - 28/02/2026

Eksternt Prosjektnr.

320800 hos NFR

Prosjektnr.

6621

Samarbeidspartnere

Nofima, Nibio, Norsus, INN, Vitenparken Campus Ås, Matvett, Æra, Grønt Punkt, Karlstad University, NMBU, Nortura, Orkla m.fl. 

Finansiering

Norges Forskningsråd

Publikasjoner

  • Artikkel

2024

A-19/24 Negativ samfunnsøkonomisk effekt av nye kostråd?

Bidragsytere: Henrik Lindhjem Ole Magnus Stokke Kristine Grimsrud
Om resultatet

Norske myndigheter presenterte nye kostråd for befolkningen på Arendalsuka 15. august i år. Sammenlignet med forrige kostråd, innebærer de nye blant annet mindre rødt kjøtt og mer plantebasert mat. Begrunnelsen er matvarenes helseeffekt, men deres virkning på miljømessig bærekraft er også omtalt. Arbeidet med de nye kostrådene har møtt motstand fra politisk hold, jordbruksnæringen og enkelte forskere helt siden en ekspertgruppe nedsatt av Nordisk Ministerråd la fram sine anbefalinger som de nye kostrådene er basert på. Hovedkritikken har vært inkludering av miljømessig bærekraft og at jordbrukets samfunnsnytte i form av miljøgoder har blitt for lite vektlagt. I denne artikkelen har vi gjennomført en første samfunnsøkonomisk grovanalyse der vi har tallfestet hvordan de nye kostrådene påvirker velferd i matsektoren, helseeffekter i befolkningen og økosystemtjenester levert av jordbruket sammenlignet med en videreføring av dagens kosthold og jordbrukspolitikk.

Samfunnsøkonomen, Utgave 4 – 2024

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.