Liten gård
Småbruk Foto: Odd Roger K. Langørgen

Finn småbruk-drømmen

Ivar (44) og Marianne (39) er på jakt etter et småbruk, men de få eiendommene som er til salgs, går som varmt hvetebrød. - Det er en konstant mangelvare, sier eiendomsmegler Jørn Egden.

Frode Flemsæter, seniorforsker ved Ruralis, Institutt for rural- og regionforskning, sier at det helt klart er mange nordmenn som bærer på en drøm om å bo på et småbruk.

– Det sitter mange i byene og søker etter drømmestedet med stor plass både inne og ute, med muligheter for småskala dyrking, samt med mye natur, og kanskje til og med noen dyr, rundt seg. Men samtidig, det er umulig å vite sikkert hvor mange nordmenn som faktisk ønsker realisere drømmen, sier han.

Men det Flemsæter kan si noe sikkert om, er hvorfor det er oppimot 30.000 ubebodde landbrukseiendommer i Norge – hvor hovedparten ikke legges ut til salg.
I forskningsarbeidet sitt på småbruksdrømmen og folks flytting til og fra by og land, har han sett at følelser har en vesentlig rolle i hvorfor folk ruger på sine ubebodde landbrukseiendommer. Dessuten har de råd til å sitte på dem.

– Mange er utflyttede bygdefolk som rett og slett ikke ønsker å selge. Typisk grunn er at de ikke vil at gårdsbruket skal komme ut av familien. Det har kanskje vært i familien i mangfoldige år, og mange tenker at de vil beholde det som feriebolig, for å beholde jaktrettigheter, og samtidig holder muligheten åpen for at noen yngre krefter i slekta vil ta over og drive bruket, sier han og fortsetter:

– Så drømmen om småbruk er på mange måter også en grunn for ikke å selge. Det er et utrolig sterkt bånd mellom folk, familie og eiendom. Og drømmen om å ta vare på dette båndet, selv om eiendommen står ubrukt, er sterkt.