RESTORE: Restaurering av økosystemfunksjoner og biodiversitet i semi-naturlige naturtyper under sterkt arealpress
Tap og ødeleggelser av natur er en av de største truslene mot både naturmangfoldet og mennesker sin velferd både i Norge og globalt. Ødeleggelsene av naturen må stoppe og FN har erklært 2021-2030 som årtiet for naturrestaurering. Restaurering innebærer at man bidrar til å gjenopprette natur som har blitt utsatt for inngrep, opphør i bruk eller andre ødeleggelser. Semi-naturlig har et høyt biologisk mangfold og representerer viktige jordressurser som bidrar til matproduksjon. Areal av semi-naturlig natur forsvinner raskt og naturtypene er ansett som truet både i Norge og Europa. Det er derfor spesielt viktig å restaurere semi-naturlige naturtyper slik at ytterligere arealer ikke går tap.
I RESTORE skal vi utvikle verktøy for å vurdere restaureringspotensialet til utvalgte semi-naturlige naturtyper (semi-naturlig eng, semi-naturlig myr og kystlynghei), samt verktøy for å vurdere effekten av restaureringen. Vi skal også undersøke nye og innovative metoder og tilskuddsordninger som kan bidra til mer målrettet restaurering. Alle resultater fra prosjektet skal benyttes til å utvikle nye effektive løsninger for restaurering som kan benyttes av ulike aktører i samfunnet som utfører restaurering av semi-naturlig natur. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom forskere og samfunnsaktører som naturforvaltningen og næringsliv.
Prosjektdetaljer
Ekstern prosjektleder
Prosjektperiode
01/10/2021 - 01/10/2024
Eksternt Prosjektnr.
Prosjektnr.
6630
Samarbeidspartnere
NIBIO (prosjekteier), Møreforsking, NTNU, Multiconsult, Miljødirektoratet, SNO, Statsforvalteren i Trøndelag og University of Tartu
Finansiering
Norges Forskningsråd
Publikasjoner
- Rapport
2024
Kontakt oss
Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.