R-17/99 Radioaktivitet, miljøgifter og bruk av kostholdsråd. En evaluering
Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) og de kommunale næringsmiddeltilsynene (KNT) bruker kostholdsråd som et virkemiddel for å begrense befolkningens inntak av kontaminanter via føden i områder hvor det finnes skadelige stoffer i planter, dyr eller fisk. Disse kostholdsrådene kan forstås som en form for risikokommunikasjon. I dette prosjektet var målsetningen å evaluere effektene av kostholdsrådene som SNT/KNT gir i forbindelse med forhøyede nivåer av miljøgifter og radioaktivitet i matvarer. Opplevelsen av risiko var større blant befolkningen i områder hvor miljøgifter er et problem enn blant befolkningen i områder som ble rammet av radioaktivt nedfall etter Tsjernobylulykken. Kjennskapen til SNT/KNTs kostholdsråd var lik i de to områdene. I underkant av halvparten av de som deltok i undersøkelsen hadde kjennskap til SNT/KNTs kostholdsråd. Under halvparten av de som kjente til kostholdsrådene svarte at rådene var lette å få tak i. Om lag 80 prosent som svarte at kostholdsrådene var nødvendige og noe en burde følge.