Levende laboratorium, eller Living Lab på engelsk, er et hyppig brukt begrep om en arbeidsmåte innen utvikling og innovasjon. Det kan forstås som et partnerskap der bedrifter, myndigheter, organisasjoner, ulike relevante interessenter og enkeltpersoner samarbeider for å skape og teste nye tjenester, forretningsidéer, markeder og teknologier i det virkelig liv. Dette inkluderer også å sikre at løsningen er relevant, det vil si løse det problemet som skal løses. Arbeidsmåten brukes i mange sektorer.
I prosjektet AgriLink skal arbeidsmåten “Living lab” brukes for å styrke innovasjoner i jordbruket med blant annet involvering av rådgiving. I slutten av februar var deltakere fra seks ulike land samlet i Leuven i Belgia for å trene og utvikle arbeidet med levende laboratorium. Disse representerte de seks forsøkene som skal gjennomføres i en av arbeidspakkene i AgriLink. Fra Norge deltok Kirsti MH Myran fra Grønn forskning/Landbruk21Trøndelag, Renate B Hårstad og Egil Petter Stræte, begge fra Ruralis.

I Norge er det Landbruk21Trøndelag som bidrar med et arbeid med vekstskifte hvor levende laboratorium skal anvendes. Målet er å oppnå økt avlingsnivå gjennom vekstskifte og forhåpentligvis dermed bedre agronomi. Det spesielle er at man skal søke å få til vekstskifte på tvers av gårdsbruk. Dette er særlig aktuelt hvor det er stor grad av monokulturer. Arbeidet er nå i oppstartsfasen i Innherred.
