Grønne folk får sin pris
Grønne folk får sin pris. T.h Susanne von Münchhausen (LIAISON koordinator), Bjørnar Buserud (daglig leder og kokk Grønne folk), Ragnhild Eggen Viken (gründer Grønne folk), Jørgen Viken (sønn av Ragnhild, logistikk og produksjon Grønne folk), Março Schlüter (representant for TPOrganics) og Anna Häring (LIAISON koordinator).

Grønne Folk vant internasjonal pris

Ferske ferdigretter av lokale, ukurante grønnsaker og belgvekster blir satt pris på, også i EU. Matbedriften Grønne Folk er en av vinnerne i den europeiske konkurransen for distriktsbasert innovasjon (EURIC).

Hele 220 virksomheter, prosjekter og initiativer fra 21 EU-land, Norge og Sveits deltok i konkurransen. Grønne Folk fra Frosta i Trøndelag stakk av med en av de 15 prisene, som eneste norske bedrift.

Konkurransen ble lyst ut i januar 2019 av EU-forskningsprosjektet LIAISON, hvor Ruralis deltar. Formålet er å finne nyskapende og inspirerende initiativ innen landbruks- og distriktsbaserte næringer. Over hele Europa står jord-, skogbruks- og matsektoren overfor store sosiale, økonomiske og miljømessige utfordringer – men også nye muligheter.

Fra bygda til Brussel

– Hvordan vi skal utvikle nye ideer, prosesser og produkter i distriktene diskuteres både rundt kjøkkenbord på bygdene og i Europakommisjonens kontorer i Brussel. I LIAISON-prosjektet var vi særlig interessert i å finne eksempler på samarbeid og partnerskap som samler mangfoldig kompetanse fra mennesker og organisasjoner med ulik bakgrunn, sier forsker Katrina Rønningen i Ruralis.

Grønt og godt

Og her passet Grønne Folk godt inn. Bedriften er et samarbeid mellom gartnere på Viken gartneri og kokkene i Hegstad og Blakstad, som driver innen kantiner og catering. Konseptet er ferske ferdigretter av lokale, ukurante grønnsaker og belgvekster, uten bruk av tilsetningsstoffer. Målet er å lage grønn mat som smaker godt, er sunt for kroppen og som er bærekraftig for miljøet og kloden vi bor på.

En internasjonal jury av uavhengige eksperter valgte ut de 15 vinnerne. Etter prisutdelingen i Brussel 3. desember kan de også titulere seg som europeiske rurale innovasjonsambassadører. Prisen består i å få utviklet film- og annet informasjonsmateriell, og muligheten til å dra nytte av nye nettverk og rådgivning gjennom EU-prosjektet.

– Det har vært viktig å få fram det store mangfoldet av nytenkende aktører, bedrifter og gode samarbeid, men også å bidra til å synliggjøre det harde arbeidet og gode ideene Grønne Folk og de andre prisvinnerne står for, sier Rønningen.

Kontaktpersoner:

Ruralis: Katrina Rønningen, katrina.ronningen@ruralis.no

Grønne folk: Ragnhild Eggen Viken, ragnhild@gronnefolk.no

Pressemelding EURIC

Se video fra EURIC