Tenker nytt i Levende laboratorium
Skrevet av
Publisert: 16 juli 2020
Oppdatert: 16 juli 2020
Kontaktpersoner
Fagområder
Del artikkel:
Sammen skal bønder, forskere og rådgivere utvikle nye løsninger for å få et mer miljøvennlig og lønnsomt landbruk. Arbeidsmetoden heter «Levende laboratorium» (LL).
«Levende laboratorium», eller Living Lab på engelsk, omfatter ulike måter å organisere personer, bedrifter, offentlig forvaltning eller organisasjoner på. Hensikten er kollektivt å løse et problem eller utvikle en mulighet. Gjennom EU-prosjektet AgriLink har forskere fra Ruralis brukt et «Levende laboratorium» til å identifisere sentrale vilkår som enten må være til stede eller må defineres på et tidlig stadium for å gjøre LL nyttig.
– Vi har forsket på arbeidsmetoden gjennom å bruke den i praksis. Målet er å finne ut hvordan det fungerer når deltakere med ulikt ståsted tenker og jobber i lag for å finne nye løsninger. I dette tilfellet dreier det seg om landbruksrådgivere, bønder og forskere på jakt etter å utvikle et mer miljøvennlig og mer lønnsomt landbruk, sier forsker Egil Petter Stræte i Ruralis.
Fire vilkår må oppfylles
Men hvordan skal vi få «Levende laboratorium» (LL) til å fungere som en god prosess? Forskerne har kommer fram til fire vilkår som må oppfylles:
- For det første må deltakerne erkjenne at noe er et problem, eller at det eksisterer en mulighet som kan utnyttes. Uten en slik erkjennelse er det ikke grunnlag for å starte et arbeid med LL.
- For det andre må deltakerne erkjenne at situasjonen kan forbedres, og at en ny løsning kan utvikles gjennom samarbeid mellom ulike partnere. Hvis problem- og prosjekteiere mener det er unødvendig å involvere flere aktører, trenger vi ikke LL med et bredt partnerskap.
- For det tredje må sentrale deltakere ta eierskap til prosessen og mulige løsninger. Uten eierskap vil det være vanskelig å samarbeide og få framdrift i arbeidet.
- For det fjerde kan en fasilitator for prosessen være en viktig støtte. Denne aktøren må ha nødvendig kompetanse og være uavhengig til å bistå på en positiv måte for deltakerne og de som har eierskap til arbeidet. Gjensidig tillit mellom deltakerne er nødvendig.
– Hvis disse fire vilkårene ikke er oppfylt, kan det etablerte LL oppleve mangel på framdrift, eller til og med at prosessen ikke kommer i gang. Når prosjekteierne vurderer, etablerer og driver LL, må de tenke gjennom om de nevnte vilkårene er til stede eller om de trenger å utvikles. Andre forhold vil også være viktig og må vurderes i hver enkelt LL, sier Stræte.
Dette er AgriLink
AgriLink utvikler både kunnskap og treningsopplegg for å styrke kompetansen som trengs for å gjennomføre utviklingsarbeid i LL.
Ruralis er norsk forskningspartner i EU-prosjektet AgriLink. Prosjektet har som mål å stimulere til mer bærekraftig europeisk jordbruk gjennom å få bedre forståelse av rådgiving og beslutningsstøtte overfor bønder. En viktig basis er at AgriLink bygger på innsikt og erfaring fra både forskning og praksis.
Lenke til nettside i AgriLink hvor det er mer informasjon om arbeidsmetoden: https://www.agrilink2020.eu/our-work/living-labs/
Lenke til nettside for prosjektet AgriLink: https://www.agrilink2020.eu/
Skrevet av
Publisert: 16 juli 2020
Oppdatert: 16 juli 2020