Logo Grønne Folk
Logo Grønne Folk

Historien bak grønne suksesser

Matbedriften Grønne Folk fra Frosta i Trøndelag var en av de 15 vinnerne i konkurransen som ble lyst ut av EU-forskningsprosjektet LIAISON, hvor Ruralis er en av aktørene. Hele 220 virksomheter, prosjekter og initiativer fra 21 EU-land, Norge og Sveits deltok i konkurransen, hvor formålet var å finne nyskapende og inspirerende initiativ innen landbruks- og distriktbaserte næringer.

Grønne Folk lager lekre ferdigretter av grønnsaker som ingen andre bruker. Minst 30 prosent av produksjonen av grønnsaker ble kastet på grunn av skader eller ukurant størrelse. Det ga gründer Ragnhild Eggen Viken ideen om å skrelle og kutte grønnsakene, så ingen ser om en gulrot har skader eller er for stor eller for liten. Spørsmålet var hvordan de skulle lage mat som folk likte av råvarene, og Eggen på Viken gartneri etablerte Grønne Folk sammen med kantinebedriften Hegstad og Blakstad i Trondheim.

Inn i hampen bra

Irland Hemp Cooperative var også blant de 15 vinnerne. Bønder på den grønne øya har slått seg sammen i et kooperativ for å samle kunnskap om dyrking av hamp, og tilby hjelp til lisensiering og markedsføring. Hamp er en allsidig plante som brukes i medisin, dyrefor, klær og byggmatieraler for hus.

– Det er bare å la fantasien løps løpsk, men ikke fra å røyke hamp, sier styremedlem Séamus Ó Muilleanóir i Irland Hemp Cooperative. To tredeler av medlemmene i kooperativet er bønder, men de har også tømrere, leger, arkitekter og kjemikere på laget.

Et eggende alternativ

I Oirschot i Nederland har Fladderfarm Mobiel suksess med å produsere egg på en alternativ måte; i hønsehus på hjul. Vogna med hønene flyttes til et nytt sted annenhver uke, noe som gjør at de hele tiden har tilgang til store områder med naturlig fôr. Det gir bærekraftig bruk av arealer, hønene lever lenger og de produserer flere førsteklasses egg enn hønene som lever på den vanlige gården.

Forretningsideen er direktesalg av egg fra det mobile hønseriet.

Her kan du se filmene hvor gründerne selv forteller historiene om prosjektene som vant konkurransen: