sauebonde

Hva slags kunnskap behøves på vei inn i fremtiden for norsk jordbruk?

Stortinget vedtok i vår en ny jordbrukspolitikk . Politikkområdet blir mer komplekst fordi samfunnet har større og endrede forventninger til jordbruket. Dette gir risiko for flere og dypere målkonflikter og kan bidra til å svekke tilliten mellom bonde, samfunn og politikk. Hvordan kan forskningen bidra?

Jordbruket angår oss alle. Vi må alle ha mat. Maten vår produseres i et tett samspill mellom natur, biologi og mennesker, og mellom økonomi, politikk, og marked. Mye av dette endrer seg i vår tid. Klimaet endrer seg, hva som ses på som bærekraftig endrer seg, hva som ses som god dyrevelferd endrer seg, og matproduksjonens sikkerhetspolitiske rolle aktualiseres av en urolig tid.

Endringspresset er med andre ord stort i jordbruket. Temperaturen var da også høy både i stortingssalen og utenfor da Stortinget behandlet Meld. St. 11, dokumentet hvor regjeringen legger opp kursen for økt selvforsyning og inntektsopptrapping.

Alle virker å være opptatt av hva som er en god jordbrukspolitikk. Men er vi opptatte nok av hva morgendagens jordbruk behøver av ny kunnskap? Stiller vi de rette spørsmålene om norsk jordbruks fremtid?

For å finne ut av dette, inviterer Ruralis til seminaret Hva slags kunnskap behøves på vei inn i fremtiden for norsk jordbruk? mandag, 23. september 2024 kl 10.00 på Litteraturhuset i Oslo. Bli med oss når vi retter blikket på noen av de mest krevende utfordringene innen jordbrukspolitikken.

En dag fylt med innsikt

Gjennom dagen vil vi dekke en rekke viktige temaer som alle har en ting til felles: De er avgjørende for fremtidens jordbruk og matproduksjon. Hvilke forventninger har Stortinget til næringen, og hvordan vurderer bøndene selv sin egen fremtid?

Ressursknapphet vil vise seg på en rekke områder framover Hvordan møte kampen om arealene, kampen om nok og kompetent arbeidskraft i møte med andre sektorers behov for arbeidskraft og med høyere lønnsnivå?

Hvordan kan norsk jordbruk opprettholde og forbedre dyrevelferden når lav pris er den mest etterspurte kvaliteten i det norske matvaremarkedet? Og hva betyr dyrtiden for bøndenes framtidstro? Og ikke minst, hvordan kan vi bygge tillit mellom aktørene i en stadig mer kompleks matverdikjede?
Internasjonale perspektiver og engasjerende debatt

Et høydepunkt på seminaret blir refleksjoner fra både EU og Norge, hvor vi får høre fra eksperter som gir oss perspektiver på hvordan internasjonale utvikling påvirker norsk landbruk. Med deltagelse fra blant annet landbruksråd Magnar Sundfør i Brussel og Eli Reistad, nyansatt direktør i Landbruksdirektoratet, vil vi få innblikk i både utfordringer og muligheter sett fra ulike ståsteder.

Dagen avsluttes med en engasjerende debatt hvor vi spør: Hvilke kunnskapsbehov har næringen og politikerne for å møte fremtiden? Dette blir en mulighet til å høre fra ledende stemmer innen politikk, forskning og sivilsamfunnet, og for deg til å delta i en viktig diskusjon om veien videre.

Meld deg på Jordbruksseminaret

Dato: 23. september 2024
Sted: Litteraturhuset, Oslo
Tid: 10.00 – 16.00 (etterfulgt av fingermat)