Forsidebilde på rapporten
Forsidebilde på rapporten

Ny rapport: Sosial bærekraft må vektlegges i fôrindustrien

En ny rapport avdekker kunnskapshull og behov for bedre verktøy og metoder for å vurdere sosial bærekraft i verdikjeder for fôr til husdyr og oppdrettslaks.

Rapporten, som er en del av forskningsprosjektet SusFeed, viser at den sosiale dimensjonen av bærekraft fortsatt får mindre oppmerksomhet enn de andre dimensjonene.

Målet med rapporten var å undersøke den sosiale delen av bærekraft, og først og fremst å finne frem til relevante kategorier og indikatorer som brukes for vurdering av sosial bærekraft i mat, havbruk – og biobaserte industrier.

Rapporten bygger på:

  • Gjennomgang av forskningslitteratur
  • Analyse av bærekraftsrapporter fra 12 aktører i fôrindustrien
  • Intervjuer med både etablerte og nyetablerte fôrbedrifter
  • Gruppeintervjuer med interessenter i SusFeed-prosjektet

Det blir identifisert en rekke sosiale bærekraftskategorier i rapporten – fra arbeidstakers livskvalitet og levekår, rettigheter, helse, miljø og sikkerhet, maktforhold og rettferdig handel i verdikjeden, matsikkerhet, mattrygghet, til sosial aksept og påvirkning på lokalsamfunn. På noen områder er det også utviklet indikatorer for å måle status og utvikling av sosial bærekraft. Det er imidlertid noen variasjoner mellom forskningslitteraturen og bærekraftsrapporter spesielt når det gjelder hvilke indikatorer som anvendes. Det er med andre ord ingen standardisert metode som brukes for å vurdere sosial bærekraft, men et mangfold av tilnærminger.

Rapporten har anbefalinger for hvordan vurderinger av sosial bærekraft kan forbedres. Det kan skje gjennom:

  • I større grad å kombinere kvantitative og kvalitative data
  • Tidlig involvering av interessenter i utviklingsprosesser for etablering av ny fôrindustri
  • Sikre og eventuelt utvikle indikatorer som fanger opp lokale og kontekstuelle forhold
  • Mer helhetlige analyser av sosial bærekraft både på ulike trinn i verdikjeden og i verdikjeden som helhet

Det pekes også på at sosial bærekraft må få større plass i arbeidet med Samfunnsoppdrag for bærekraftig fôr. Det innebærer blant annet at aspekter ved sosial bærekraft må tas med i tidlige beregninger av bærekraft hvis nye fôrkilder skal utvikles og tas i bruk.

Relaterte artikler

Ingen relaterte artikler funnet