Costs of increasing food self-sufficiency to 50 per cent

Foto: Ruralis
Foto: Ruralis

Formålet med prosjektet er å beregne den privatøkonomiske kostnaden (dvs. produksjonskostnaden) av å øke selvforsyningsgraden i norsk jordbruk til 50 prosent korrigert for importert fôr i 2030. Utredningen skal beregne hvordan produksjonskostnaden kan dekkes inn av produktpris og tilskudd for alle typer planteproduksjoner med krav om lønnsom drift. Selvforsyningsgraden skal først og fremst økes gjennom mer produksjon av norsk fôr og mat. Indirekte effekter av økt produksjon for kulturlandskap, biologisk mangfold, levende lokalsamfunn, miljøgoder og utslipp av klimagasser omtales, men blir ikke tallfestet.

Publications

  • Report

2025

R-2/25 Fra gras til korn: Økt selvforsyningsgrad i norsk jordbruk

Contributors:

Description

Denne rapporten presenterer beregninger av de økonomiske konsekvensene av å øke selvforsyningsgraden i norsk jordbruk korrigert for importert fôr til 50 prosent. Dette målet ble først presentert i Hurdalsplattformen i 2021, men hva det betyr i form av mer areal, flere hender i arbeid, økte produksjonskostnader og høyere statlige tilskudd har ikke blitt tallfestet tidligere. Formålet med denne rapporten er å bidra til å bygge et kunnskapsgrunnlag rundt denne sentrale problemstillingen i dagens jordbrukspolitikk. Vi håper at rapporten vil være et nyttig bidrag til den offentlige samtalen om de forutsetningene som er nødvendige for at økt selvforsyning kan oppnås.

Link to PDF

Contact us

Would you like to get in touch with us?
Fill in the form below and we will answer you as soon as possible.