Syltetøy laget ved hjelp av solkoker
Syltetøy laget ved hjelp av solkoker

En annerledes konferanse om solkokere

Pia Otte har vært på konferanse i Tyskland i forbindelser med SOLTØRK-prosjektet.

Solkokerkonferansen fant sted på solsenteret i Mecklenburg Vorpommern øst i Tyskland i strålende sol. Hele anlegget drives med solenergi, med solcellepanel som er bygd inn i tak og i vindusluker.

– Det er den perfekte plassen for denne typen konferanse, forteller Otte.

Konferansen «Food quality, solar cooking, drying, farming and gardening» fokuserte ikke bare på å lage mat med solenergi, men også hvordan vi kan spise sunnere, tørke frukt hjemme og dyrke egne grønnsaker med enkle redskaper du til og med kan finne på IKEA.

Helt spesielt lokale

Konferansen avholdes hvert år i mai, og dette var 10. gang konferansen ble arrangert. For Pia Otte var dette første møte med den tyske konferansen.

– Konferansen var utenom det tradisjonelle. Solsenteret skal være en ren plass og derfor nektet de å bygge flere mobilantenner for å øke mobildekningen i området, da de oppfattet signalene som skadelig. Det fantes ikke heller trådløse nett der. Konferansen var med en liten tverrfaglig og engasjert gjeng fra India, Tyskland, Norge, Danmark og Israel.

Den første dagen var preget av mer vitenskapelig, formell karakter, med mange presentasjoner på konferanserommet hele dagen. Ruralforsker Pia Otte presentere funn fra hennes arbeid om sosial aksept av ny teknologi, og hun vektla viktigheten av å involvere folk i teknologiutvikling.

– Det skjer ofte at ingeniørene som utvikler nye teknologier ikke er dem som skal bruke teknologien etterpå. Derfor er det vanskelig å vite hva slags behov de som skal ta i bruk teknologien har, forklarer hun.

Teknologi for mennesker

Dette har ført til at teknologi har vært laget for mennesker, men ikke med mennesker.

– Det er kun når man utvikler ny teknologi med mennesker at vi kan garantere at teknologien tas i bruk etterpå. Brukermedvirkning gir eierskap til teknologien, og vi får tilpasset den målgruppens behov.

Basert på SOLTØRK-prosjektet, som utvikler en teknologi for å tørke frukt med solenergi, snakka Otte om utfordringene som kan oppstå, og hvordan vi kan løse disse gjennom å involvere målgruppen aktivt i utviklingsarbeidet.

Praktisk arbeid

Den andre konferansedagen var mer praktisk, og den begynte med en workshop, der deltakerne ble delt opp i forskjellige grupper. En gruppe brukte formiddagen på å bygge en solkoker av papp, mens den andre gruppa fikk praktisk erfaring med å lage mat med en solkoker, der de også lærte seg nye sunne matoppskrifter. Etterpå ble det en tur til stranden på øya Poel og en omvisning på Wismar, som er på UNESCOs verdensarvliste. Dagen sluttet med en felles middag og refleksjon.

–  Det spesielle med folk som jobber med solkokere, er at det er bare noen få og alle er veldig lidenskapelig og kjenner hverandre som gir konferansen en veldig fortrolig tone. I tillegg er jeg alltid overrasket hvor mange der som er jordnære. Dette er noe som jeg tror andre miljøer kan lære av, avslutter Otte.