KARBONMAT: Utforming av bærekraftige forretningsmodell-konsepter for karbonbinding i jord for å omstille det norske matsystemet

Verden står overfor komplekse bærekraftsutfordringer som krever umiddelbar oppmerksomhet.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Bedre jordhelse gjennom bærekraftige forretningsmodeller

Omstilling av matsystemer er avgjørende for bærekraft, med fokus på jord som grunnlag for matproduksjon. Bærekraftige jordbearbeidingsmetoder, særlig karbonbinding, kan forbedre jordhelse og produktivitet. Til tross for potensialet for disse metodene, er bruken i Norge. En av grunnene er høye kostnader for bønder ved implementeringen av disse. Politiske tilnærminger for å overvinne økonomiske barrierer som for eksempel subsidier, tilskudd og skatteinsentiver har hatt begrenset suksess.

Prosjektet KARBONMAT tar sikte på å utvikle bærekraftige forretningsmodeller for karbonbindende jordbearbeiding, i samarbeid med ulike aktører og et tverrfaglig forskningsteam. Målet er å utnytte potensialet for karbonbinding, fremme god jordhelse, redusere klimagassutslipp og forbedre biologisk mangfold i primærproduksjonen.

For bønder | For bedrifter | Prosjektgruppen

MAP-gruppe

MAP-gruppe

 

For bønder

Det skal være økonomisk trygt for deg som bonde å satse på god jordhelse. Metoder som øker karboninnholdet i jorda er bra for både jorden og matproduksjonen. Likevel kan mange av disse metodene føre til høyere kostnader før du ser resultatene, som for eksempel redusert avling eller behov for investeringer.

I Karbonmat vil vi utvikle nye forretningsmodeller som gjør det enklere for bonden å utforske muligheter for å forbedre jordhelsen.

Ta kontakt med oss dersom du har lyst til å bidra til forskningsprosjektet og hjelpe oss med å lage forretningsmodeller som du kan ta i bruk

Spredning av kompost

Spredning av kompost

For bedrifter

Vil du lære mer eller bidra? ​

Er du en norsk bedrift som vil kompensere for utslippene dine lokalt og samtidig støtte norsk matproduksjon? Forskning viser at økt karboninnhold i jorda forbedrer jordhelsen, og bidrar samtidig til bærekraftig matproduksjon og reduserte klimautslipp.​

For mange bønder er jordforbedringstiltak imidlertid en kostbar investering, der resultatene først vises etter flere år. Her kan din bedrift bidra ved å støtte en bonde i ditt nærområde, og på den måten hjelpe til med å nå bærekraftsmålene.​

Neste gang dere nyter en bedriftsmiddag, kan grønnsakene på bordet komme fra en gård dere har støttet – en smakfull investering i fremtiden. Karbonmat utvikler forretningsmodeller for slikt samarbeid og søker bedrifter som vil bidra til bærekraft og lokal matproduksjon. ​

Ta kontakt med oss dersom du ble nysgjerrig på hva utviklingen av forretningsmodeller kan bety for din bedrift.

 

Prosjektgruppen

Prosjektdeltagere i Karbonmat. Infografikk: Marita Uglem Remøy

 

Prosjektdetaljer

Prosjektperiode

01/12/2023 - 30/11/2026

Eksternt Prosjektnr.

344285

Prosjektnr.

6676

Samarbeidspartnere

HVL, Grønt Fagsenter Buskerud, Tilburg University, University of Western Australia, Norges Vel, Stiftelsen Norsk Mat

Finansiering

Norges forskningsråd

Nyheter

Første brukermøte i KARBONMAT: En jordnær arena for økt bakkekontakt

Brukergruppen ga innspill til prosjektets fortsettelse Arnt Fløysand fremhevet hvordan møter mellom brukerpartnere, bønder og forskere skaper grobunn…

Les mer
Natalia Mæhle Foto: Ingrid Hope Leirvåg

KARBONMAT høstet fersk kunnskap om bærekraftige forretningsmodeller i San Sebastian

Sammen med prosjektleder Pia Otte har Mæhle kartlagt eksisterende bærekraftige forretningsmodeller som inkluderer karbonlagring. Dette er bønder som…

Les mer
Pia Otte og Arnt Fløysand

KARBONMAT er matnyttig for å finansiere karbonbinding i landbruket

Karbonbinding kan bidra til bedre vekstvilkår i landbruket, men er i tillegg et klimatiltak. At tiltaket har en…

Les mer
Karbonmat teamet

Kick-off møte med Karbonmat-prosjektet i Trondheim

Målet for prosjektet er å utvikle bærekraftige forretningsmodeller som bidrar til sunn jord, fangst av klimagassutslipp, bedre biologisk…

Les mer
Kompostvending Buskerud Gård

“Carbon farming with a focus on soil carbon sequestration, the role of law”- Gjesteforelesning med Professor Dr. Jonathan Verschuuren

Møtelenke Microsoft Teams: Klikk her for å bli med i møtet Abstract I will introduce the current legal…

Les mer
Kompostvending Buskerud Gård

Nytt prosjekt: Ny jordbearbeiding binder mer karbon og gir bedre jordhelse

Skrevet av Bjørg Bruset, kommunikasjonssjef NINA for Ruralis. Verden står overfor store utfordringer knyttet til klima, natur og…

Les mer

Publikasjoner

  • Artikkel

2024

A-15/24 Crowdfunding of Climate Mitigation Measures in Agriculture: Developing a Sustainable Business Model Concept

Bidragsytere: Natalia Mæhle
Om resultatet

The purpose of this article is to develop a sustainable business model (SBM) concept for local crowdfunding of climate measures in agriculture. Many climate measures entail significant capital costs preventing farmers from their adoption, and existing finance schemes have experienced limited success. Crowdfunding can be a novel financing tool for farmers to implement climate measures in agriculture.

Journal of Business Models, Vol. 12 No. 2, https://doi.org/10.54337/jbm.v12i2.8843

 

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.