N-4/25 Økt selvforsyningsgrad i norsk jordbruk: Betydning av kostråd og matsvinn
N-2/25 Forhold som har betydning for bønders innføring av miljøteknologi – en analyse basert på spørreundersøkelsen Trender i norsk landbruk 2024
N-4/24 Critical Assessment of Terranimo
N-3/24 Politikk for jordbruksrådgiving i EUs medlemsland
N-2/24 Jordbrukets kunnskaps- og innovasjonssystem
N-5/23 Visjonsbaserte scenarier for å avdekke fremtidige rådgivningsbehov
N-4/23 Anbefalinger fra prosjektet AgriLink
N-3/23 Rådgivning ved innføring av digital teknologi
N-2/23 Levende laboratorium som arbeidsverktøy
N-1/24 Bærekraftbegrepet og forutsetninger for bærekraftig fôr og fôrråvarer i landbruk og akvakultur
N-7/23 (Dis)Connections: Exploring the conceptualisation, methodologies and promises of assemblage and systems thinking approaches in food system research
Forfatter: Richard Helliwell This report outlines the outcome of a digital symposium held on 29th and 30th June 2022 to discuss and explore the potential for interconnections, synergies and disjuncture between system thinking and assemblage thinking approaches within food system research.
Les merN-6/23 Holdninger til nye fôringredienser i jordbruk og norsk oppdrettsnæring, og muligheter for samarbeid på tvers av jordbruk og oppdrett. En kartlegging
Forfatter: Brit Logstein Dette notatet presenterer resultater fra to spørreundersøkelser, henholdsvis blant et representativt utvalg av norske bønder (n= 1 069) og blant en gruppe av norske oppdrettere (n= 32). Begge undersøkelsene ble gjennomført i 2022.
Les merN-1/23 Towards a cellular food future: Final recommendations from the Protein 2.0 project to Norwegian policy makers and food system actors
Forfattere: Mads Dahl Gjefsen, Rob Burton, Sissel Rønning, Christian A. Klöckner, Richard Helliwell, Klaus Mittenzwei, Hugh Campbell, Gary Polhill, Nick Roxburgh, Kenneth Vilhelmsen When Protein2.0 was funded in 2018 there were 30 startups working on cultivated proteins investing sums of money ranging between tens of thousands and a few hundreds of thousands of U.S. dollars.…
Les merN-7/22 Demokratiske planleggingsprosesser for fornybare energisystemer i Norge – en oversikt over identifiserte samfunnstiltak
Forfattere: Sunniva Midthaug Solnør, Katrina Rønningen, Pia Piroschka Otte, Kristian Borch, Karl Sperling, Jørn Thomassen, Bård G. Stokke Fornybar energi er et av de sterkeste konfliktområdene i den norske klima- og miljødebatten. Ferske studier i vindkraftutbygging peker på manglende transparens i tildeling av konsesjoner, lisenser og prosesser, og demokratiske svakheter. Fordeling av goder og ulemper…
Les merN-6/22 Fôr- og husdyrbaserte verdikjeder i norsk matproduksjon – nåsituasjon og begreper
Forfattere: Bjørn Eidem og Tommy Ruud Dette notatet er et bidrag inn i prosjektet «SUSFEED – Bærekraftig norsk fôrproduksjon». Prosjektet skal, som navnet sier, handle om fôr og bærekraft. Dette notatet tar, for det første, sikte på å drøfte noen begreper og definisjoner knyttet til fôr, bærekraft og produksjonsdyr, på en måte som kan bidra…
Les merN-5/22 Effekter av økt budsjettstøtte til norsk jordbruk
Forfatter: Klaus Mittenzwei I dette prosjektet er det vurdert hva en tetting av inntektsgapet mellom jordbruket og andre samfunnsgrupper vil kunne bety for norsk jordbruk. En økning i budsjettstøtten for norsk jordbruk med 16 mrd. kr resulterer i en inntektsøkning for den «aktive bonde» med om lag 8 mrd. kr. Økte tilskudd kan gi et…
Les merN-4/22 Forslag til tiltak for mer bruk av lauvtre i bygg og mer gjenbruk av tre (forstudie)
Forfatter: Egil Petter Stræte Formålet med dette notatet er å danne et kunnskapsgrunnlag for å vurdere iverksetting av mer forsknings- og utviklingsarbeid som kan bidra til at særlig mindre lokale trebedrifter skal bli konkurransedyktige med produkter og tjenester inn til større byggeprosjekter og større kunder. Ambisjonene er at dette skal lede til å styrke bruken…
Les merN-3/22 Hvordan øke selvforsyningsgraden i norsk jordbruk?
Forfattere: Klaus Mittenzwei og Bob van Oort Regjeringen har vedtatt at selvforsyningen av matvarer i Norge korrigert for import av fôrråvarer skal økes fra dagens 40 prosent til 50 prosent (Regjeringen 2021). I dette notatet ser vi nærmere på hvordan dette målet kan oppfylles.
Les mer