Grass ceiling ‘showcase’ i Vilnius
Skrevet av
Publisert: 19 desember 2024
Oppdatert: 19 desember 2024
Kontaktpersoner
Fagområder
Del artikkel:
Prosjektet Grass Ceiling, som fokuserer på kvinneledet innovasjon i distriktene, hadde sitt tredje konsortium-møte i Vilnius i november, sammenfallende med Agri Food Forum.
Ruralis er, sammen med Oi! Trøndersk Mat og Drikke, partner i EU-prosjektet Grass Ceiling, som omhandler kvinneledet innovasjon i disktriktene. I slutten av november ble Grass Ceilings tredje konsortium-møte avholdt, denne gang i Vilnius. Bakteppet for dette er at Digital Innovation Hub Agri Food Lithuania siden 2019 har organisert et landbruks- og mat-forum (Agri Food Forum) sammen med Europaparlamentets Democracy in action. Her samles en digital innovasjonshub og ulike interessenter i landbruks- og matsektoren for å ta opp ulike problemstillinger knyttet til matproduksjon og økosystemet.
Årets Agri Food Forum ble avholdt 26. november i rådhuset i Vilnius, med ett rom dedikert til Grass Ceiling-prosjektets ‘Showcase Event’. Showcasearrangementet er en mulighet til å informere partnere og eksterne deltakere om resultatene og leveransene som har blitt publisert i løpet av det foregående året av prosjektet, samt øke bevisstheten om hvordan man kan forbedre kvinneledet innovasjon i rurale områder.
I den forbindelse inviteres én deltager fra hvert lands såkalte Living Lab til å delta på arrangementet og fortelle om seg selv og sin innovasjonsreise. Fra den norske Living Lab’en, hvor kvinnelige lokalmatinnovatører fra Trøndelag er med, deltok Anita Rennemo Galåen fra Galåvolden gård. Rita Sivertsvik deltok fra Ruralis.
Dette er noen av inntrykkene Anita satt igjen med etter turen:
Jeg synes dette ble en spennende tur, kanskje spesielt interessant å høre de andre kvinnene fortelle sine historier […]. Jeg vil si at det er både interessant og litt utfordrende å være en del av et så stort prosjekt som dette er. På noen vis er det nyttig å se hvordan den jobben vi gjør i Living Labene i et større perspektiv, samt at de funnene de begynner å finne er litt interessant. Noe er vi like på, og noe skiller vi oss ut på. Jeg tror nok vi er veldig heldige vi som bor i Norge, og som egentlig har veldig gode rammer og muligheter for å lykkes som kvinnelige innovatører.
Det var flere ting jeg kjente meg igjen i, som jeg forsto er litt kjennetegnende for kvinner og innovasjon i mange av landene som deltar i prosjektet. Spesielt dette med hva kvinner ser ut til å være opptatt av, mer enn menn på bærekraft og det å tenke på rekruttering og de etter oss også. Vi er visst opptatt av å bane litt vei, og følge opp de yngre som skal ha noen å se opp til. Vi er opptatte av å få med oss ungene på arbeidet. Jeg kjenner meg igjen i det, at samarbeid og det å hjelpe andre til å lykkes står veldig sterkt.
Hver Living Lab-deltaker skulle holde et forberedt innlegg på totalt seks minutter. Anita fikk mye oppmerksomhet for Rørosdrakten sin i forbindelse med sin deltakelse. Det er noe med den stoltheten, og vise hvor man kommer fra. Jeg synes det var litt fint jeg (Anita).
27. november ble Grass Ceilings tredje konsortium-møte avholdt. Rita deltok fra Ruralis. Her ble leveransene og planene for det kommende året gjennomgått.
I 2025 går Grass Ceiling inn i sitt siste prosjektår. Vi skal i løpet av året gjennomføre de tre siste Living Lab-møtene i Trøndelag, og med tilsvarende gjennomføring i de andre åtte landene som deltar i prosjektet på samme vis som Norge. Det tredje og siste showcase-eventet avholdes høsten 2025 i Brussel.
Skrevet av
Publisert: 19 desember 2024
Oppdatert: 19 desember 2024