Farmer in wheat field
Bonde ser utover åkeren sin Foto: Colourbox

Ny rapport om avhengighetsproblematikk i landbruket

I Norge som i andre land, og innenfor alle samfunnsgrupper, er det noen av oss som strever med en problematisk bruk av rusmidler, inkludert alkohol. I Norge, har partene i det organiserte arbeidslivet et felles ansvar og fokus på hvordan forebygge og støtte opp om ansatte som står i fare for eller har utviklet en rusavhengighet. Bønder som selvstendig næringsdrivende har ingen arbeidsgiver, og nyter ikke godt av disse ordninger.

I prosjektet Bønder og avhengighet, finansiert av Stiftelsen DAM for perioden 2021-2024, har Ruralis sammen med flere prosjektpartnere undersøkt hvordan sikre et godt tilbud for personer i landbruket som står i fare for å utvikle en avhengighet, og bønder og deres nærmeste pårørende som lever med en avhengighet. Resultater fra prosjektet og klare anbefalinger, finnes i rapporten.

Blå Kors har vært prosjekteier og prosjektet har blitt gjennomført under ledelse av Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning og Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse, i tett samarbeid med Akan kompetansesenter, Norges Bondelag, Norsk Landbruksrådgivning og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Forsker Brit Logstein

Brit Logstein er en av forskerne bak rapporten Foto: Odd Roger Langørgen

Det ble gjennomført spørreundersøkelser blant norske bønder for å undersøke omfanget av bruk av rusmidler og medisin, og i hvilken grad bønder oppfatter at de har et problematisk bruk av disse. Videre ble det gjennomført dybdeintervju av bønder som har vært inne til behandling for avhengighet, ansatte i spesialist- og primærhelsetjenesten, ansatte i kommunal landbruksforvaltning, ansatte i landbrukets egne organisasjoner og til slutt personer i frivillig sektor.

Prosjektet avdekke blant annet følgende:

  • Bønder som har et problematisk bruk av alkohol eller andre rusmidler, eller medisin, kan ha en høy sannsynlighet for å bli gående unødvendig lenge med problemene, fordi man mangler ofte et arbeidsfellesskap som kan se at ting ikke er i orden
  • Store avstander mellom bondens bosted og behandlingssted, skam, redsel for å miste førerkort, uro for at en eventuell behandling vil gå utover gårdsdrifta, og manglende kunnskap om hvor man skal søke hjelp, er barrierer for at bønder og/eller deres pårørende søker hjelp

Les mer i rapporten!

Alle involvert i prosjektet vil bruke denne kunnskapen i videre arbeid.  Blant annet har prosjektet etablert en avtale med den nasjonale veilednings- og informasjonstjenesten, RusInfo. RusInfo vil dele informasjonsmateriell spesifikt rettet mot landbruket.