SK14_Ricardo

Ser uante muligheter i enkel teknologi

Stekende varme er både en årsak og en mulig løsning for matsvinn i Afrika.

Solfangere er kjernen i forskningsprosjektet SOLTØRK, som ser på hvordan ny solenergiteknologi kan gi folk i rurale områder i Mosambik inntekter og forhindre matsvinn.

– Prosjektet ser på hvordan solfangerteknologi kan brukes til å konservere frukt til syltetøy- og juiceproduksjon i rurale strøk av Mosambik. I dag gjør varmen at mye av fruktrikdommen går til spille. Soltørkere kan forhindre svinn, og samtidig gi bøndene ekstra inntekter på markedet. Solfangere kobles til membranposer som trekker til seg solvarme, som igjen kan brukes til å lage syltetøy og juice. Energi fra sola er en viktig ressurs i områder med lite eller ingen strøm, som rurale strøk av Mosambik. Målet med prosjektet er å teste ut og implementere soltørkere, der Ruralis studerer sosial aksept av denne teknologien. Under CONSOLFOOD-konferansen i Portugal i slutten av januar, gjorde vi opp status på hvor langt vi har kommet, forteller Otte.

SOLTØRK er et veldig tverrfaglig prosjekt finansiert av FORMAS og Lunds Universitetet er koordinator. Fysikere, ingeniører, matforskere og samfunnsforskere fra Sverige og Norge jobber i tett med lokale bondeorganisasjoner i Mosambik.

 

Dokumentar

Passende nok gikk CONSOLFOOD-konferansen i Faro i Portugal av stabelen i strålende solskinn og 15 varmegrader. Første uttesting i Mosambik av to av prototypene ble presentert i en kort film, som Otte viste frem sammen med Ricardo Bernardo, som er sivilingeniør vws Lunds Universitet.

Pia Otte fortalte om SOLTØRK-prosjektet.

– Dette er en smakebit på det som skal bli en større dokumentar. Videodokumentaren skal vise de første Soltørk-prototypene, hvor de tekniske, økonomiske og sosiale utfordringene løftes frem. Dokumentaren, når den er ferdig, skal også gi innblikk i forskning på teknologiutvikling i utviklingsland. Den skal også gi innsikt i tverrfaglig samarbeid mellom naturvitenskap, samfunnsvitenskap og ingeniørarbeid. Dokumentaren skal bidra til tverrkulturell forståelse ved å formidle fra livene til gårdbrukere i det rurale Mosambik, forteller Otte.

Solkokere i sving

CONSOLFOOD ble arrangert av professor Celestino Ruivo fra institutt for ingeniørvitenskap ved Universitetet. For å gi en smak av teknologien inviterte han rundt 100 deltakere fra mange forskjellige land til konferansen

– Høydepunktet på konferansen var det internasjonale kokkelaget, som besto av personer i hvite kokkeluer fra India, Spania og Portugal. Ruivo, som ikke er bare akademiker, men også en lidenskapelig solkokk, leda matlaginga. Kokkene laga en stor del av konferansemåltidene på solkokere. Det finnes flere typer solkokere, og det er ikke ofte man ser så mange forskjellige solkoketyper på samme plass som på CONSOLFOOD, smiler Otte, og viser frem den flatpakka solkokeren som har funnet veien til kontorhylla hjemme i Norge.

Her kan du se Bernandos og Ottes presentasjon fra konferansen.