BluePlaces
Skape motstandsdyktige blå steder? Viktigheten av likeverd og blå rom for å utvikle en klimatilpasset blå økonomi.
BLUEPLACES er et nytt treårig forskningsprosjekt som skal bidra til å øke motstandskraften til Norges kystsamfunn i møte med et raskt skiftende klima.
Den norske regjeringen har ambisiøse planer for nasjonens ‘blå økonomi’; for å sikre fremtidig velstand for kyst- og havsamfunn. Likevel er hav og kystområder stadig mer under press, og selv om den blå økonomien skaper rom og muligheter for noen, kan den bli ufordelaktig og til ulempe for andre.
Kystsamfunnene i Norge er også under press på grunn av sosiale endringer som har blitt forsterket av kvinner og unges utvandring fra distriktene, samt klimaendringer som forventes å ha alvorlige konsekvenser i kystnære rom.
Spørsmålet er da hvordan vi kan gjøre Norges kystsamfunn motstandsdyktige mot fremtidige klimapåvirkninger i en tid der samfunnene selv opplever betydelig sosial og økonomisk endring?
I BLUEPLACES svarer vi på disse problemene ved å ta opp den underliggende økonomiske og sosiale sammensetningen av kystsamfunn: vi utforsker viktigheten av likeverd knyttet til det å skape motstandsdyktige kystsamfunn – steder som har positive resultater for hele samfunnet (inkludert kvinner, ungdom, migranter og urfolk) med bedre kapasitet til å tilpasse seg pågående og fremtidig press fra klimaendringer.
Vi utforsker nøkkeltemaer om hvordan vi kan redusere presset på kystsamfunnene for å utvikle en blomstrende blå økonomi: dets design; virkninger av klimaendringer; hvordan ulike grupper drar nytte av det; hvordan kystsamfunnenes motstandskraft kan forbedres; hvordan planlegging kan legge til rette for rettferdig utvikling av blå økonomi; og hvordan fremtiden til den blå økonomien kan tenkes annerledes.
Disse temaene er alle relatert til vårt bredere formål: å forstå hvordan en rettferdig blå økonomi kan se ut, og hvordan den kan bygge motstandsdyktige blå steder i en verden preget av klimautfordringer.
Prosjektteam
Madeleine Gustavsson
Madeleines er seniorforsker ved Ruralis, med doktorgrad i samfunnsgeografi. Hennes forskning tar for seg temaer rundt fiske, kyst, kjønn, miljø, samt ‘blå økonomi’ og rurale områder. I tillegg til å være prosjektleder på BluePlaces-prosjektet, er hun kjønns- og mangfoldskoordinator på Horizon Europe-prosjektet EmpowerUs. Tidligere har Madeleine jobbet som forskningsstipendiat ved University of Exeter hvor hun ledet et 30-måneders forskningsprosjekt om kvinner i fiskerfamilier i Storbritannia og Canada.
Katrina Rønningen
Katrina er seniorforsker hos Ruralis, med doktorgrad i samfunnsgeografi fra NTNU. Før det utdannet hun seg som arealplanlegger ved NMBU. Hun har arbeidet mye med ulike interesser knyttet til areal- og naturressurser og miljø- og landbrukspolitikk i norsk og internasjonal sammenheng. Bruk, vern og rettigheter, næringsutvikling, fornybar energi, arealbruk og -konflikter i innland og kystområder er noen stikkord for hennes forskning.
Rita Moseng Sivertsvik
Rita er utdannet lektor med master i statsvitenskap fra NTNU, og jobber som prosjektrådgiver og forsker hos Ruralis. Hun har jobbet med tema innenfor kommunal og regionalutvikling – blant annet med fokus på kommunereform og interkommunalt samarbeid, turisme – både som ledd i lokalsamfunnsutvikling og den naturbaserte virksomheten med fokus på aktører, samt jobbet på prosjekter med tema knyttet til forvaltning og politikk, bioøkonomi og klimatiltak i landbruket. Hun er også forsker på Horizon Europe-prosjektet Grass Ceiling som fremmer kvinneledet innovasjon i distriktene.
Rob Burton
Rob er seniorforsker hos Ruralis, med doktorgrad i geografi. Robs hovedforskningsfelt er innenfor landbrukspolitikk og miljøtiltak i landbruket. Han har spesielt forsket på landbrukets situasjon i upland areas (tilsvarende skogs- og fjellbygder) i Storbritannia i forhold til disse områdenes betydning som fellesgodeprodusent. Burton har studert tema som sosial kapital, bønders beslutningstaking og melkeprodusenters forståelse av dyrevelferd.
Aina Winsvold
Aina er seniorutreder/seniorforsker hos Ruralis, med doktorgrad i sosiologi fra Lunds Universitet i Sverige. Doktorgraden inkluderte ett års feltarbeid i India, og hun har omfattende feltarbeidserfaring både internasjonalt og fra ulike distrikt i Norge. Hun har tidligere arbeidet som forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, vært internasjonal koordinator for Campbell Collaboration og Forsker II ved Norsk institutt for oppvekst, velferd og aldring (NOVA). Hun har også omfattende praktisk erfaring med distriktsutvikling, integreringsarbeid og kompetanseutvikling fra jobben som Regionkoordinator for Fjellregionen i Hedmark Fylkeskommune.
Synne Movik
Synne er professor ved institutt for by- og regionsplanlegging ved NMBU. Hun er en miljøsamfunnsviter med 20 års erfaring innen naturressursstyring og miljøplanlegging, med et bredt geografisk fokus som inkluderer Sør-Afrika, India, Tanzania, Nepal og Norge. Forskningsinteressene omfatter styring av kystallmenninger, ferskvannsressurser, energiutvikling og respons på usikkerhet knyttet til klimaendringer. Hun er spesielt interessert i hvordan visse konsepter og ideer dukker opp som maktmåter og får gjennomslag i miljøstyring, og i å utforske spørsmål om sosiale kamper om rettigheter, tilgang og rettferdighet, så vel som politikken for kunnskapssamproduksjon.
Bjørn Egil Flø
Bjørn Egil er forsker ved norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).
Nicole Power
Nicole er feministisk sosiolog (PhD), og jobber for tiden ved Institutt for sosiologi ved Memorial University. Mye av forskningen hennes har fokusert på kjønnseffektene ved fiskerier som restrukturerer vedrørende arbeid og arbeidere i fiskerisamfunn, og unge menneskers erfaringer og forståelser av arbeid, liv og utvandring i fiskerisamfunn. Forskningen hennes har også fokusert på helse og sikkerhet i ulike arbeidssammenhenger, inkludert fiskeri, rettelser, faglærte, høyrisikoarbeid og nå sist akademia. I BluePlaces er hun en del av den akademiske rådgivergruppen.
Christine Knott
Assisterende professor
Christine er assisterende professor ved San Diego State University. Hennes forskning utgår fra eksisterende feministstipend og anti-undertrykkende interseksjonelt rammeverk for å utforske hvordan politisk, økologisk, økonomisk og bedriftspåvirkning (over flere skalaer) rekonfigurerer havrom og kystsamfunn på ulike måter. Arbeidet hennes bygger på interseksjonell klima- og miljørettferdighetslitteratur som utgår fra interseksjonell feministisk politisk økologi og antikoloniale arbeider for å skape fundert, samarbeidende og samfunnsbasert forskning.
Frode Flemsæter
Førsteamanuensis
Frode jobber som førsteamanuensis ved institutt for geografi, fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap på NTNU. Frodes arbeid har i stor grad vært i skjæringsfeltet mellom natur og kultur, der mye av forskningen har dreid seg om verdsetting av ulike typer natur- og kulturressurser, hvordan disse ressursene får ny eller fornyet verdi som grunnlag for lokal og regional utvikling, og konsekvenser av dette. Sentralt i forskningen hans står landskapshistorie og forholdet mellom landskap og moralske oppfatninger om rett og galt til ulike tider – både hvordan moral påvirker landskapet og hvordan landskapet påvirker moralen. Dette inkluderer ikke minst forholdet mellom arealbruk og formelle så vel som uformelle bruks- og eiendomsrettigheter til kultur- og naturressurser.
Marit Aure
Professor
Marit er professor i sosiologi ved Institutt for samfunnsvitenskap ved UIT Norges arktiske universitet i Tromsø. Hun forsker, publiserer, underviser og veileder om nasjonale og internasjonale flytteprosesser og bosettingsmønster, kystsamfunn og stedsutvikling, kjønn, mangfold, integrering og tilhørighet. Hun jobber også med arbeidsmarked og regional utvikling. Aure er opptatt av formidling og samarbeid.
Camilla Brattland
Førsteamanuensis
Camilla er førsteamanuensis i samisk kulturvitenskap. Hun jobber med de samiske samlingene som inngår i de kulturhistoriske arkiv og samlingene ved universitetsmuseet. I BluePlaces sitter hun i den akademiske rådgivergruppen.
Kjersti Eline Tønnessen Busch
Daglig leder og medgründer i SALT
Kjersti er en av to gründere i SALT. Hun har ledet bedriften fra den ble stiftet i 2010 og har hatt en stor rolle i utviklingen fra en liten gründerbedrift til en anerkjent kunnskapsbedrift med 26 ansatte fordelt på 11 ulike kontorer. Kjersti har hatt vært med å utvikle SALTs tre fagområder: marin forvaltning, framtidsretta kystsamfunn og marin forsøpling. Hennes akademiske bakgrunn er en doktorgrad akvakultur fra Universitetet i Tromsø og en cand. Scient. grad fra Universitetet i Bergen. Gjennom arbeidet i SALT har hun opparbeidet seg en bred kompetanse og et vidt interessefelt og har et solid nettverk innenfor akademia, næringsliv og frivillig sektor.
Guri Hjallen Eriksen
Forsker
Guri fullførte en doktorgrad i 2022 om regulering av kommersielle fiskerier i Norge som nærings-PhD i SALT, i samarbeid med det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO). I SALT jobber Guri deltid som forsker i en rekke prosjekter under fagområdet marin forvaltning. Hun har også en deltidsstilling som postdoktor ved Nordisk institutt for sjørett/UiO der hun studerer framtidens kontroll- og overvåking av kommersielle fiskerier, med hovedvekt på muligheter og begrensninger som følger med ny teknologi.
Likestillingssenteret KUN har hovedkontor i Steigen i Nordland, og avdelingskontor på Steinkjer i Trøndelag. De har et distriktsperspektiv med seg i alt de gjør, og både lever og jobber tett på mange av problemstillingene til kystsamfunnene.
Mari Helenedatter Aarbakke
Seniorrådgiver
Mari er seniorrådgiver hos KUN og har lang erfaring i å jobbe med likestilling og mangfold i arbeidslivet, og å organisere og lede konferanser og workshoper. Mari har en master i språklig kommunikasjon fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
Marte Taylor Bye
Seniorrådgiver
Marte er seniorrådgiver hos KUN, og jobber med normkritiske metoder knyttet til rekruttering og innovasjon, og for å sikre representasjon og demokratiske prosesser. Marte har en master i sosial- og samfunnspsykologi fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).
Marit Hiim Haugseth
Seniorrådgiver
Marit er utdannet statsviter fra London School of Economics and Political Science og har tidligere erfaring fra politikken så vel som offentlig sektor. Marit har jobbet i Norges Fiskarlag siden 2016 og har følgende arbeidsområder: Norsk-russisk fiskerisamarbeid, samfunnskontakt, medlemskontakt og marin forsøpling. I tillegg er hun, sammen med Hanna Bakke-Jensen, podkastvertinne for Fiskarlagets podkast «Jeg kan ingenting om fisk». Hun er også hovedtillitsvalgt for «Fiskarorganisasjonenes Funksjonærforening».
Hanna Arctander
Daglig leder
Informasjon kommer.
Monica Mariam Jensen
Rådgiver
Informasjon kommer.
Inge Arne Eriksen
Leder
Inge Arne er arbeidene styreleder i Bivdu, en organisasjon for fjord- og kystfiskere, med hovedmål om å ivareta urfolks og samiske interesser i fiske (også laks) med bakgrunn i SP. 27 og ILO konvensjonen 169- Urfolk. Inge Arne er tidligere seniorrådgiver i Sametinget, Karasjok.
Vegar Jakobsen Bæhr
Rådgiver
Vegar er rådgiver innen marine næringer på Sametinget.
Mer informasjon kommer.
Prosjektdetaljer
Prosjektperiode
01/12/2023 - 30/11/2026
Prosjektnr
6662
Samarbeidspartnere
NMBU (Synne Movik), NIBIO (Bjørn Egil Flø), NTNU (Frode Flemsæter), SALT (Guri Hjallen Eriksen), KUN Senter for kunnskap og likestilling (Mari Helenedatter Aarbakke; Marte Taylor Bye), Norges Kystfiskarlag (Hanna Arctander), Norges Fiskarlag (Mari Haugseth), Samediggi/Sametinget (Vegar Jakobsen Bæhr) San Diego State University (Christine Knott), Bivdu (Inge Arne Eriksen) og Finnmark fylkeskommune (Mariam Jensen)
Finansiering
Norges forskningsråd
Nyheter
Nå har vi satt kursen for BluePlaces
19. og 20. mars samlet vi prosjektpartnere og rådgivere til kickoff på Scandic Nidelven i Trondheim. I løpet…
For å lykkes med omstilling i distriktene, hva har kjønn å si?
For å omstille seg for det grønne skiftet trenger distriktene kunnskap, men også mennesker med kraft til å…
Hvordan skal kystsamfunnene ruste seg mot klimaendringene?
Regjeringen har ambisiøse planer for nasjonens «blå økonomi», for å sikre fremtidig velstand for kyst- og havsamfunn. Likevel…
Kontakt oss
Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.