PROTEIN 2.0: Overgangen til biosyntetisk protein: evaluering av effekter, utfall og muligheter for Norges post-animalske bioøkonomi

I løpet av de siste 5 årene har den syntetiske produksjonen av kjøtt og andre animalske produkter gått fra science fiction til virkelighet

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Alt fra burgerkjøtt til eggehviter kan nå produseres uten involvering av et levende dyr, med mange produkter som sannsynligvis vil bli kommersielt tilgjengelige i løpet av det neste tiåret. Denne teknologien har potensial til å øke matsikkerheten, redusere behovet for industrielt landbruk, redusere klimagassutslipp, fremme miljømessig bærekraft og skape nye kunnskapsbaserte næringer for matproduksjon i Norge.

Imidlertid vil dette sannsynligvis også vise seg å være ekstremt forstyrrende for eksisterende biobaserte næringer. For eksempel jobber allerede nyetablerte selskaper med produksjon av syntetisk laks og annen fisk, mens syntetisk produksjon av melk og kjøtt sannsynligvis vil representere en direkte utfordring for Norges oppdrettssektor. Selv om syntetiske produksjonssystemer i dag er for små til å utfordre konvensjonelle proteinindustrier, pågår forskning for både å forbedre produksjonsprosessene og øke omfanget av produksjonen. Innføringen av syntetisk animalsk protein i supermarkedshyllene er ganske enkelt et spørsmål om tid.

Målet med PROTEIN2.0 er å hjelpe Norge med å forberede seg på denne eventualiteten ved å vurdere de sannsynlige konsekvensene, resultatene og mulighetene teknologien gir. Prosjektet fokuserer på å evaluere proteinteknologiene, vurdere forbrukernes respons på konseptet syntetisk animalsk protein og forstå den sannsynlige effekten av teknologien på globale matsystemer. Vi bruker deretter disse evalueringene i økonomiske og sosiale simuleringsmodeller som, med brukerveiledning, (a) utforsker effekten av syntetiske proteiner på den bredere økonomien og biosektorene, og (b) utvikler scenarioer for endring som skal evalueres. Dette vil føre til anbefalinger når det gjelder respons.

Hovedresultatet av prosjektet vil være å hjelpe Norge med å forberede seg på mulig introduksjon av syntetiske animalske proteiner i de kommende tiårene.

Prosjektdetaljer

Prosjektperiode

01/10/2019 - 01/10/2022

Eksternt Prosjektnr.

Prosjektnr.

6391

Samarbeidspartnere

NIBIO; Nofima; NTNU; James Hutton Institute, UK; University of Otago, NZ

Finansiering

Norges forskningsråd, BIONÆR

Nyheter

Protein 2.0 sluttkonferanse: Mot en fremtid med laboratoriedyrket mat?

I 2018 innvilget Norges forskningsråd prosjektet Protein 2.0 for å gjøre det norske samfunnet bedre rustet til å…

Les mer
Meat cultured in laboratory conditions from stem cells

Kunstig kjøtt som samfunnsspeil

Slike produkter, sies det, vil i fremtiden kunne gi forbrukerne billige og fullgode alternativer til «konvensjonelt» kjøtt og dempe…

Les mer
perfectdayicecream

Ein perfekt dag for syntetisk mjølk

Det var ikkje det at børsverdien på selskapet Beyond Meat, eit selskap som lagar plantebaserte kjøtsubstitutt, skaut til…

Les mer
PerfectDay Iskrem

Er framtida ku-fri for norske bønder?

– Vi kan enten sitte på gjerdet, eller vi kan se mulighetene. Syntetisk produksjon av dyreprotein, som melk…

Les mer

Publikasjoner

  • Artikkel

2025

A-7/25 Modelling the effect of a carbon tax on the development of a cultivated protein industry: a Norwegian case study

Bidragsytere: Nicholas Roxburgh J. Gareth Polhill
Om resultatet

Forfattere: Nicholas Roxburgh, Rob J.F. Burton, Klaus Mittenzwei , J. Gareth Polhill

Cultivated protein (also called in vitro, lab-based, cultured protein) startups emerged in the 2010s in response to
technological advances in the medical/pharmaceutical sector alongside the global demand for more environmentally
sustainable food systems. Offering greenhouse gas reductions of up to 97 %, these technologies could
provide a means of rapidly reducing emissions from agriculture. However, heavy subsidisation of the livestock
sector in many countries puts them at a considerable disadvantage. In this paper we explore what would happen
if we rebalanced the equation through the introduction of a carbon tax on animal protein. Using an agent-based
approach (ABM) we develop a detailed model of agricultural systems in Norway and explore a number of cost
scenarios based around two main hypothetical events: the introduction of cultivated proteins without a carbon
tax and the introduction of cultivated proteins alongside a carbon tax. Simulations reveal that conventional beef,
lamb, milk, and egg production are more vulnerable to a steady loss of market share to cultivated protein than
pork and chicken production – regardless of whether a carbon tax is in operation. However, the introduction of a
carbon tax would result in a rapid and substantial decline in these sectors due to the dramatically increased costs
imposed on conventional producers and the triggering of tipping points along value chains. Conventional pork
and chicken sectors prove more robust due to their comparatively lower emissions. The overall conclusion is that
the introduction of a carbon tax alongside the emergence of a cultivated protein industry could have severe
impacts on the livestock sector that make the outcome politically unacceptable. Any global or Europe-wide
carbon tax could thus, paradoxically, limit the introduction of revolutionary new low-carbon food technologies
unless the introduction is carefully managed.

Cleaner Engineering and Technology, Volume 26, https://doi.org/10.1016/j.clet.2025.100979

  • Artikkel

2024

A-25/24 The potential impact of cultivated protein on agriculture in Norway

Bidragsytere: Wolfgang Britz
Om resultatet

Forfattere: Klaus Mittenzwei, Wolfgang Britz og Rob Burton

Cultivated protein has the potential to provide animal protein-based food products in a much more environmentally sustainable way than conventional livestock production. A few products are now available on the market, yet little is known of what increasing market penetration by this potentially disruptive technology could mean for conventional agriculture and the food system as a whole. To address this issue, we simulate increasing market shares of cultivated protein-based food products in an economic model for Norwegian agriculture and evaluate environmental and economic impacts.

Environmental Innovation and Societal Transitions, Volume 55, https://doi.org/10.1016/j.eist.2024.100960

  • Artikkel

2021

A-11/21 The promised land? Exploring the future visions and narrative silences of cellular agriculture in news and industry media

Bidragsytere:

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.