Utredning om nivå og fordeling av støtten til norsk jordbruk

Oppdraget går ut på å beregne nivå og fordeling av støtten til norsk jordbruk. I prosjektet skal vi utrede følgende spørsmål:  Hvor stor andel landbrukssubsidiene går til kjøttproduksjon, både direkte og indirekte, og, hvis mulig, inkludert verdien av importvernet (dvs. skjermingsstøtten)?  Hva er, hvis mulig, fylkesfordelingen på landbrukssubsidiene generelt og kjøttsubsidiene spesielt?  Hva er den…

Les mer

Effekt av beitetilskudd på beiteaktivitet og jordbruk

Prosjektet går ut på å beregne effekt av endringer i beitetilskudd og utmarksbeitetilskudd på beitebruk og jordbruk for øvrig. Det skal innhente kunnskap om den direkte sammenhengen mellom endring i tilskudd på den ene siden og antall dyr på beite samt andel dyr på beite på den andre siden. Prosjektet skal også vurdere virkninger på…

Les mer

Utvikling av samfunnsvitenskapelige metoder for å vurdere bærekraft i norske fôrsystem for husdyr og havbruk (SocialFeed)

Prosjektet SocialFeed tar utgangspunkt i at eksisterende standarder har for snever oppfatning av sosial bærekraft. Denne mangelen kan overse betydningen av den sosiale delen av bærekraft i fôrproduksjon, norsk eller importert. For å utforske dette, vil tre produksjoner bli studert; storfé, kylling og laks og dagens fôringredienser sammen med de mest lovende nye fôringrediensene i…

Les mer

Bærekraftige forbrukere – Forbrukere i et bærekraftig norsk matsystem

Sustainable Eaters støtter et mer bærekraftig matsystem ved å plassere forbrukeren i sentrum for forskningen. Målet oppnås ved å forstå forbrukeratferd, studere atferdsendringers effekt på den norske verdikjeden for mat, samt veilede forbrukere gjennom kunnskap og tekniske løsninger. Casestudier og bruk av kvantitative og kvalitative metoder utvikler strategier for å redusere matsvinn og emballasje, samt…

Les mer

LANDWELL: hvordan klimaendringer påvirker velferd fra økosystemtjenester fra landbrukets kulturlandskap i Norge

Det er fortsatt lite kjent hvordan klimaendringer vil påvirke jordbrukssektorens evne til å produsere EG&S fra kultur- og seminaturlige landskap, og de generelle velferdskonsekvensene av disse påvirkningene for mennesker og tilknyttede næringer. Dette prosjektet har som mål å fylle dette hullet. Prosjektet har et bredt tverrfaglig perspektiv som kobler samfunnsvitenskap (miljø- og landbruksøkonomi, ruralsosiologi) med…

Les mer

Creating, Optimizing and Planning Positive EneRgy districts: connecting citizens’ energy at different geographical levels

Derfor kan og bør borgernes rolle i utviklingen av såkalte Positive energidistrikter (PED) styrkes, i interaksjon med regjeringer og markedsaktører. Samtidig er det behov for at PED integreres som en del av det videre energisystemet gjennom etablering av robuste og medierende enheter som for eksempel organiserte energifelleskap, som kan koble forsyning, forbruk og lagring i…

Les mer

Justice First! Rettferdighet først! Lokalsamfunnsbasert planlegging for robust energi- og klimatilpasning (Community-embedded Energy Transition Planning for Climate Resilience.)

Prosjektet er finansiert av det kanadiske forskningsprogrammet New Frontiers in Research-International, og har med forskere, urfolk og andre lokale grupper i Kanada, USA, India, Ghana, Mexico og Norge. Prosjektet ledes av University of Alberta i Kanada. Prosjektet avsluttes i 2027. Tilgang til energi er avgjørende for levekår og velferd for enkeltpersoner, familier, lokalsamfunn og næringsliv.…

Les mer

Civilsamhället som utvecklingskraft för reslilienta, hållbara och attraktiva lokale samhällen – Lokal samfunnsutvikling

Er det en desentralisert, samfunnsbyggende sterk offentlig sektor som i partnerskap med privat næringsliv og frivillig sektor står for levende lokalsamfunn i utkantområdene? Eller er det som på svensk side, der man har indikasjoner på at offentlig sektor har trukket seg tilbake, og at stadig mer av ansvaret for opprettholdelsen av viktige samfunnsfunksjoner faller på…

Les mer

Kartlegging og forebygging av ulykker og nestenulykker knyttet til gjødselgass

Dette ses gjennom innføring av nye spredningsmetoder, endrede spredningstidspunkt, transport av gjødselvarer til og fra biogassanlegg, samt usikkerhet knyttet til hvordan tilbakeføring av biorest påvirker gassutvikling i fersk husdyrgjødsel. På grunn av gjødselgassens ulykkepotensiale, betydelige mørketall og mangel på kunnskapsdeling mellom næringen og relevante sikkerhetsmyndigheter, har Gjødselgass-prosjektet som formål å redusere risikoen for ulykker relatert…

Les mer

GRASS CEILING – EU-prosjekt som fremmer kvinneledet innovasjon i distriktene

Prosjektet har som mål å styrke kvinners posisjon i distriktene og øke mengden sosio-økologiske innvasjoner ledet av kvinner i landbruket, i distriktsøkonomien og i bygdesamfunn. Det er ni deltakerland i prosjektet, som deltar med hvert sitt utvalgte case-område. For Norges del er det etablert Living Lab for en sammensatt gruppe av kvinnelige lokalmat-innovatører i Trøndelag.…

Les mer

Forum for landbrukshelse

Kvinnebonde med kalv

Forumet består av representanter fra følgende organisasjoner eller institusjoner: Norges bondelag Trøndelag bondelag Norsk landbruksrådgiving Landbruksdirektoratet Landbruks-og matdepartementet Arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital Ruralis- Institutt for rural- og regionalforskning Ruralis har sekretariatsfunksjon. Forumet møtes to ganger i året. Fra Norsk landbruksrådgiving og Norges Bondelag deltar både tillitsvalgte og ansatte. Forumets formål er å være…

Les mer

ECOFOOD: Etablere inkluderende bærekraftige matsystemer i sammenheng med flyktningeleirer i det sørlige Afrika

Global økonomisk krise, Covid-19, klimaendringer og krig fører til store utfordringer for matproduksjon og mer ustabile forsyninger. Selv om vi alle blir påvirket av høyere matvarepriser så er risikoen størst for sårbare grupper som for eksempel personer som er fordrevet fra landet sitt. Flyktninger og da spesielt ungdom og kvinner, har begrenset tilgang til og…

Les mer

RESTORE: Restaurering av økosystemfunksjoner og biodiversitet i semi-naturlige naturtyper under sterkt arealpress

Tap og ødeleggelser av natur er en av de største truslene mot både naturmangfoldet og mennesker sin velferd både i Norge og globalt. Ødeleggelsene av naturen må stoppe og FN har erklært 2021-2030 som årtiet for naturrestaurering. Restaurering innebærer at man bidrar til å gjenopprette natur som har blitt utsatt for inngrep, opphør i bruk…

Les mer

LocalArctic: Kontekstualisering av bærekraftig turisme gjennom et lokalt arktisk prosjektfinansieringsprogram for arrangementsplanlegging på Grønland

Den arktiske regionen er et populært sted for turisme. Arktisk turisme øker og er en driver for utvikling av disse regionene. Men samtidig er mange av disse regionene sterkt påvirket av klima- og miljøendringer. Den arktiske regionen er et av stedene i verden hvor konsekvensene av klimaendringer er sterkt synlige. Grønland – et av landene…

Les mer

Dyreprat

Målet med DyrePrat er (1) å øke kunnskap og kompetanse om dyrevelferd blant alle som har husdyr i Trøndelag. Det inkluderer husdyr i matproduksjon og kjæledyr, (2) Kommunisere mellom ulike interesser, målgrupper og fagfelt innen dyrevelferd, (3) Kartlegge kunnskapsnivå om faglig dyrevelferd blant de som eier og jobber med dyr i Trøndelag og (4) Motivere…

Les mer

LAMASUS – Land Management for Sustainability

Prosjektet utvikler en verktøykasse med modeller med åpen tilgang for å bygge gode retningslinjer for arealbruk innenfor rammen av EUs grønne giv. Vi lager et innovativt modelleringssystem som kan avdekke potensielle virkninger av ulike politikker for jord– og skogbruk. Ved å bruke våre verktøy kan beslutningstakere evaluere de økonomiske og miljømessige effektene ved ulike politikker…

Les mer