Bærekraftige forbrukere – Forbrukere i et bærekraftig norsk matsystem
Sustainable Eaters støtter et mer bærekraftig matsystem ved å plassere forbrukeren i sentrum for forskningen. Målet oppnås ved å forstå forbrukeratferd, studere atferdsendringers effekt på den norske verdikjeden for mat, samt veilede forbrukere gjennom kunnskap og tekniske løsninger. Casestudier og bruk av kvantitative og kvalitative metoder utvikler strategier for å redusere matsvinn og emballasje, samt…
Les merLANDWELL: hvordan klimaendringer påvirker velferd fra økosystemtjenester fra landbrukets kulturlandskap i Norge
Det er fortsatt lite kjent hvordan klimaendringer vil påvirke jordbrukssektorens evne til å produsere EG&S fra kultur- og seminaturlige landskap, og de generelle velferdskonsekvensene av disse påvirkningene for mennesker og tilknyttede næringer. Dette prosjektet har som mål å fylle dette hullet. Prosjektet har et bredt tverrfaglig perspektiv som kobler samfunnsvitenskap (miljø- og landbruksøkonomi, ruralsosiologi) med…
Les merCreating, Optimizing and Planning Positive EneRgy districts: connecting citizens’ energy at different geographical levels
Derfor kan og bør borgernes rolle i utviklingen av såkalte Positive energidistrikter (PED) styrkes, i interaksjon med regjeringer og markedsaktører. Samtidig er det behov for at PED integreres som en del av det videre energisystemet gjennom etablering av robuste og medierende enheter som for eksempel organiserte energifelleskap, som kan koble forsyning, forbruk og lagring i…
Les merJustice First! Rettferdighet først! Lokalsamfunnsbasert planlegging for robust energi- og klimatilpasning (Community-embedded Energy Transition Planning for Climate Resilience.)
Prosjektet er finansiert av det kanadiske forskningsprogrammet New Frontiers in Research-International, og har med forskere, urfolk og andre lokale grupper i Kanada, USA, India, Ghana, Mexico og Norge. Prosjektet ledes av University of Alberta i Kanada. Prosjektet avsluttes i 2027. Tilgang til energi er avgjørende for levekår og velferd for enkeltpersoner, familier, lokalsamfunn og næringsliv.…
Les merCivilsamhället som utvecklingskraft för reslilienta, hållbara och attraktiva lokale samhällen – Lokal samfunnsutvikling
Er det en desentralisert, samfunnsbyggende sterk offentlig sektor som i partnerskap med privat næringsliv og frivillig sektor står for levende lokalsamfunn i utkantområdene? Eller er det som på svensk side, der man har indikasjoner på at offentlig sektor har trukket seg tilbake, og at stadig mer av ansvaret for opprettholdelsen av viktige samfunnsfunksjoner faller på…
Les merKartlegging og forebygging av ulykker og nestenulykker knyttet til gjødselgass
Dette ses gjennom innføring av nye spredningsmetoder, endrede spredningstidspunkt, transport av gjødselvarer til og fra biogassanlegg, samt usikkerhet knyttet til hvordan tilbakeføring av biorest påvirker gassutvikling i fersk husdyrgjødsel. På grunn av gjødselgassens ulykkepotensiale, betydelige mørketall og mangel på kunnskapsdeling mellom næringen og relevante sikkerhetsmyndigheter, har Gjødselgass-prosjektet som formål å redusere risikoen for ulykker relatert…
Les merGRASS CEILING – EU-prosjekt som fremmer kvinneledet innovasjon i distriktene
Prosjektet har som mål å styrke kvinners posisjon i distriktene og øke mengden sosio-økologiske innvasjoner ledet av kvinner i landbruket, i distriktsøkonomien og i bygdesamfunn. Det er ni deltakerland i prosjektet, som deltar med hvert sitt utvalgte case-område. For Norges del er det etablert Living Lab for en sammensatt gruppe av kvinnelige lokalmat-innovatører i Trøndelag.…
Les merForum for landbrukshelse
Forumet består av representanter fra følgende organisasjoner eller institusjoner: Norges bondelag Trøndelag bondelag Norsk landbruksrådgiving Landbruksdirektoratet Landbruks-og matdepartementet Arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs hospital Ruralis- Institutt for rural- og regionalforskning Ruralis har sekretariatsfunksjon. Forumet møtes to ganger i året. Fra Norsk landbruksrådgiving og Norges Bondelag deltar både tillitsvalgte og ansatte. Forumets formål er å være…
Les merEvaluering av pilotperiode for tilskudd til klimarådgiving
Evalueringen dreier seg om i hvilken grad tilskuddsordningen har klimanytte, om ordningen er hensiktsmessig organisert, og hva som påvirker bønders bruk og oppslutning. Prosjektet skal også vurdere hvorvidt det er behov for et eget kompetansesenter for klima i jordbruket, og hvordan dette i så fall bør organiseres. Prosjektet ledes av MENON Economics, med Ruralis og…
Les merECOFOOD: Etablere inkluderende bærekraftige matsystemer i sammenheng med flyktningeleirer i det sørlige Afrika
Global økonomisk krise, Covid-19, klimaendringer og krig fører til store utfordringer for matproduksjon og mer ustabile forsyninger. Selv om vi alle blir påvirket av høyere matvarepriser så er risikoen størst for sårbare grupper som for eksempel personer som er fordrevet fra landet sitt. Flyktninger og da spesielt ungdom og kvinner, har begrenset tilgang til og…
Les merRESTORE: Restaurering av økosystemfunksjoner og biodiversitet i semi-naturlige naturtyper under sterkt arealpress
Tap og ødeleggelser av natur er en av de største truslene mot både naturmangfoldet og mennesker sin velferd både i Norge og globalt. Ødeleggelsene av naturen må stoppe og FN har erklært 2021-2030 som årtiet for naturrestaurering. Restaurering innebærer at man bidrar til å gjenopprette natur som har blitt utsatt for inngrep, opphør i bruk…
Les merLocalArctic: Kontekstualisering av bærekraftig turisme gjennom et lokalt arktisk prosjektfinansieringsprogram for arrangementsplanlegging på Grønland
Den arktiske regionen er et populært sted for turisme. Arktisk turisme øker og er en driver for utvikling av disse regionene. Men samtidig er mange av disse regionene sterkt påvirket av klima- og miljøendringer. Den arktiske regionen er et av stedene i verden hvor konsekvensene av klimaendringer er sterkt synlige. Grønland – et av landene…
Les merDyreprat
Målet med DyrePrat er (1) å øke kunnskap og kompetanse om dyrevelferd blant alle som har husdyr i Trøndelag. Det inkluderer husdyr i matproduksjon og kjæledyr, (2) Kommunisere mellom ulike interesser, målgrupper og fagfelt innen dyrevelferd, (3) Kartlegge kunnskapsnivå om faglig dyrevelferd blant de som eier og jobber med dyr i Trøndelag og (4) Motivere…
Les merLAMASUS – Land Management for Sustainability
Prosjektet utvikler en verktøykasse med modeller med åpen tilgang for å bygge gode retningslinjer for arealbruk innenfor rammen av EUs grønne giv. Vi lager et innovativt modelleringssystem som kan avdekke potensielle virkninger av ulike politikker for jord– og skogbruk. Ved å bruke våre verktøy kan beslutningstakere evaluere de økonomiske og miljømessige effektene ved ulike politikker…
Les merKARBONMAT: Utforming av bærekraftige forretningsmodell-konsepter for karbonbinding i jord for å omstille det norske matsystemet
Verden står overfor komplekse bærekraftsutfordringer som krever umiddelbar oppmerksomhet.
Les merGrassland conservation across European landscapes protecting biodiversity and ecosystem services with ecological networks
Disse markene er verdsatt for biologisk mangfold og økosystemtjenester (ES) og har ofte blitt formet i lang tid av tradisjonell jordbruksdrift. Samtidig blir disse arealene stadig mer utfordret av endringer i driftsmetoder gjennom både intensivering og ekstensivering eller ved at arealet går ut av drift og gror igjen. Å forene mål om bevaring av biologisk…
Les merClimate Smart Management for Resilient European Cropping Systems
Det eksisterer mye usikkerhet i hvordan jordbearbeidingen – dvs alt fra pløying til svært begrenset bearbeiding av jordbruksland påvirker karboninnholdet i jorda (C), nitrogen (N) og fosfor (P). I tillegg trengs det mer kunnskap om økonomisk lønnsomhet og sosial aksept. Prosjektet ClimateCropping skal bidra med mer kunnskap om hvilken effekt ulike praksiser for jordbearbeiding har…
Les merSkillsRoad: analyse av uoverensstemmelser mellom ferdigheter og regionale økonomiske utviklingsplaner
Ett av prosjektets hovedmål å identifisere hvilken kompetanse som trengs for å ta i bruk og utvikle de mulighetene som den blå økonomien representerer. Det blir viktig å avdekke misforhold mellom behovet for og tilgangen på slike ferdigheter og kompetanse. Arbeidet er delt inn i fem arbeidspakker som analyserer kompetansebehov, demografi og regionale kompetansegap. Det…
Les mer