N-4/25 Økt selvforsyningsgrad i norsk jordbruk: Betydning av kostråd og matsvinn
N-2/25 Forhold som har betydning for bønders innføring av miljøteknologi – en analyse basert på spørreundersøkelsen Trender i norsk landbruk 2024
N-4/24 Critical Assessment of Terranimo
N-3/24 Politikk for jordbruksrådgiving i EUs medlemsland
N-6/23 Holdninger til nye fôringredienser i jordbruk og norsk oppdrettsnæring, og muligheter for samarbeid på tvers av jordbruk og oppdrett. En kartlegging
Writer: Brit Logstein Dette notatet presenterer resultater fra to spørreundersøkelser, henholdsvis blant et representativt utvalg av norske bønder (n= 1 069) og blant en gruppe av norske oppdrettere (n= 32). Begge undersøkelsene ble gjennomført i 2022.
Read MoreN-7/23 (Dis)Connections: Exploring the conceptualisation, methodologies and promises of assemblage and systems thinking approaches in food system research
Writer: Richard Helliwell This report outlines the outcome of a digital symposium held on 29th and 30th June 2022 to discuss and explore the potential for interconnections, synergies and disjuncture between system thinking and assemblage thinking approaches within food system research.
Read MoreN-1/23 Towards a cellular food future: Final recommendations from the Protein 2.0 project to Norwegian policy makers and food system actors
Forfattere: Mads Dahl Gjefsen, Rob Burton, Sissel Rønning, Christian A. Klöckner, Richard Helliwell, Klaus Mittenzwei, Hugh Campbell, Gary Polhill, Nick Roxburgh, Kenneth Vilhelmsen When Protein2.0 was funded in 2018 there were 30 startups working on cultivated proteins investing sums of money ranging between tens of thousands and a few hundreds of thousands of U.S. dollars.…
Read MoreN-7/22 Demokratiske planleggingsprosesser for fornybare energisystemer i Norge – en oversikt over identifiserte samfunnstiltak
Writers: Sunniva Midthaug Solnør, Katrina Rønningen, Pia Piroschka Otte, Kristian Borch, Karl Sperling, Jørn Thomassen, Bård G. Stokke Fornybar energi er et av de sterkeste konfliktområdene i den norske klima- og miljødebatten. Ferske studier i vindkraftutbygging peker på manglende transparens i tildeling av konsesjoner, lisenser og prosesser, og demokratiske svakheter. Fordeling av goder og ulemper…
Read MoreN-6/22 Fôr- og husdyrbaserte verdikjeder i norsk matproduksjon – nåsituasjon og begreper
Forfattere: Bjørn Eidem og Tommy Ruud Dette notatet er et bidrag inn i prosjektet «SUSFEED – Bærekraftig norsk fôrproduksjon». Prosjektet skal, som navnet sier, handle om fôr og bærekraft. Dette notatet tar, for det første, sikte på å drøfte noen begreper og definisjoner knyttet til fôr, bærekraft og produksjonsdyr, på en måte som kan bidra…
Read MoreN-5/22 Effekter av økt budsjettstøtte til norsk jordbruk
Writer: Klaus Mittenzwei I dette prosjektet er det vurdert hva en tetting av inntektsgapet mellom jordbruket og andre samfunnsgrupper vil kunne bety for norsk jordbruk. En økning i budsjettstøtten for norsk jordbruk med 16 mrd. kr resulterer i en inntektsøkning for den «aktive bonde» med om lag 8 mrd. kr. Økte tilskudd kan gi et…
Read MoreN-4/22 Forslag til tiltak for mer bruk av lauvtre i bygg og mer gjenbruk av tre (forstudie)
Writer: Egil Petter Stræte Formålet med dette notatet er å danne et kunnskapsgrunnlag for å vurdere iverksetting av mer forsknings- og utviklingsarbeid som kan bidra til at særlig mindre lokale trebedrifter skal bli konkurransedyktige med produkter og tjenester inn til større byggeprosjekter og større kunder. Ambisjonene er at dette skal lede til å styrke bruken…
Read MoreN-3/22 Hvordan øke selvforsyningsgraden i norsk jordbruk?
Forfattere: Klaus Mittenzwei og Bob van Oort Regjeringen har vedtatt at selvforsyningen av matvarer i Norge korrigert for import av fôrråvarer skal økes fra dagens 40 prosent til 50 prosent (Regjeringen 2021). I dette notatet ser vi nærmere på hvordan dette målet kan oppfylles.
Read MoreN-2/22 Refleksjoner om ressurser «in the making» i naturbasert turisme
Writer: Gro Follo
Read MoreN-1/22 Nature-based tourism and community resilience: Framework and application with a firm perspective
Writers: Kreg Lindberg, Rita Moseng Sivertsvik and Magnar Forbord There is a substantial and growing literature on the resilience of firms and destinations within tourism. Building on the concepts in Lindberg, Forbord, and Sivertsvik (2021), this study complements that literature by empirically assessing nature-based tourism’s (NBT’s) potential contribution to the resilience of destination communities via…
Read MoreN-3/21 En begynnende kartlegging av kunnskaps- og kompetansesystemet for skogbruk i Trøndelag i 2018
Dette notatet er leveransen på forprosjektet «I retning av flere aktive og begeistrede, personlige skogeiere i Trøndelag». Forprosjektet er en del av det større prosjektet «Skogløftet – Skogklyngen i Trøndelag» som Arena Skog (nå WoodWorks! Cluster) har med Trøndelag fylkeskommune. Forprosjektet har to elementer. Det første elementet er en kartlegging av kunnskaps- og kompetansesystemet for…
Read MoreN-2/21 Samarbeid om vekstskifte i jordbruket
Variert vekstskifte er kjent innen agronomien som et effektivt jordforbedrings- og planteverntiltak med positiv effekt på både avlingsmengde og kvalitet, og dermed også på det økonomiske resultatet for bonden. I dette notatet har vi en praktisk tilnærming til samarbeid om vekstskifte mellom bønder, og vi retter søkelyset på hvilke forutsetninger et slikt samarbeid bør bygge…
Read MoreN-1/21 Økonomiske virkemidler i norsk jordbruk for å oppnå lavere utslipp av klimagasser, redusert kjøttforbruk, stabil matproduksjon og jordbruk over hele landet
Klimagassutslippene i norsk jordbruk skal ned, men det er uklart hvordan dette best kan gjøres uten at det går utover andre jordbrukspolitiske målsettinger slik som jordbruk over hele landet. Denne analysen ser på muligheter til å opprettholde en stabil matproduksjon og arealbruk gitt at utslipp av klimagasser skal ned og gitt at kjøttforbruket skal reduseres…
Read MoreN-3/20 Mer bruk av bygg på norske matbord. Resultater og råd fra et forprosjekt
Dette er en rapport fra et forprosjekt som undersøkte forutsetninger og muligheter for en større satsing på å øke bruk av kornarten bygg til mat. Forprosjektet ble finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) – utredningsmidler, tilsagn nr. 159197. Prosjektet ble gjennomført i tiden september 2019 til og med februar 2020 i tett samarbeid…
Read More