N-1/23 Towards a cellular food future: Final recommendations from the Protein 2.0 project to Norwegian policy makers and food system actors

Forfattere: Mads Dahl Gjefsen, Rob Burton, Sissel Rønning, Christian A. Klöckner, Richard Helliwell, Klaus Mittenzwei, Hugh Campbell, Gary Polhill, Nick Roxburgh, Kenneth Vilhelmsen When Protein2.0 was funded in 2018 there were 30 startups working on cultivated proteins investing sums of money ranging between tens of thousands and a few hundreds of thousands of U.S. dollars.…

Read More

N-7/22 Demokratiske planleggingsprosesser for fornybare energisystemer i Norge – en oversikt over identifiserte samfunnstiltak

Writers: Sunniva Midthaug Solnør, Katrina Rønningen, Pia Piroschka Otte, Kristian Borch, Karl Sperling, Jørn Thomassen, Bård G. Stokke Fornybar energi er et av de sterkeste konfliktområdene i den norske klima- og miljødebatten. Ferske studier i vindkraftutbygging peker på manglende transparens i tildeling av konsesjoner, lisenser og prosesser, og demokratiske svakheter. Fordeling av goder og ulemper…

Read More

N-6/22 Fôr- og husdyrbaserte verdikjeder i norsk matproduksjon – nåsituasjon og begreper

Forfattere: Bjørn Eidem og Tommy Ruud Dette notatet er et bidrag inn i prosjektet «SUSFEED – Bærekraftig norsk fôrproduksjon». Prosjektet skal, som navnet sier, handle om fôr og bærekraft. Dette notatet tar, for det første, sikte på å drøfte noen begreper og definisjoner knyttet til fôr, bærekraft og produksjonsdyr, på en måte som kan bidra…

Read More

N-5/22 Effekter av økt budsjettstøtte til norsk jordbruk

Writer: Klaus Mittenzwei I dette prosjektet er det vurdert hva en tetting av inntektsgapet mellom jordbruket og andre samfunnsgrupper vil kunne bety for norsk jordbruk. En økning i budsjettstøtten for norsk jordbruk med 16 mrd. kr resulterer i en inntektsøkning for den «aktive bonde» med om lag 8 mrd. kr. Økte tilskudd kan gi et…

Read More

N-4/22 Forslag til tiltak for mer bruk av lauvtre i bygg og mer gjenbruk av tre (forstudie)

Writer: Egil Petter Stræte Formålet med dette notatet er å danne et kunnskapsgrunnlag for å vurdere iverksetting av mer forsknings- og utviklingsarbeid som kan bidra til at særlig mindre lokale trebedrifter skal bli konkurransedyktige med produkter og tjenester inn til større byggeprosjekter og større kunder. Ambisjonene er at dette skal lede til å styrke bruken…

Read More

N-1/22 Nature-based tourism and community resilience: Framework and application with a firm perspective

Writers: Kreg Lindberg, Rita Moseng Sivertsvik and Magnar Forbord There is a substantial and growing literature on the resilience of firms and destinations within tourism.  Building on the concepts in Lindberg, Forbord, and Sivertsvik (2021), this study complements that literature by empirically assessing nature-based tourism’s (NBT’s) potential contribution to the resilience of destination communities via…

Read More

N-3/21 En begynnende kartlegging av kunnskaps- og kompetansesystemet for skogbruk i Trøndelag i 2018

Dette notatet er leveransen på forprosjektet «I retning av flere aktive og begeistrede, personlige skogeiere i Trøndelag». Forprosjektet er en del av det større prosjektet «Skogløftet – Skogklyngen i Trøndelag» som Arena Skog (nå WoodWorks! Cluster) har med Trøndelag fylkeskommune. Forprosjektet har to elementer. Det første elementet er en kartlegging av kunnskaps- og kompetansesystemet for…

Read More

N-2/21 Samarbeid om vekstskifte i jordbruket

Variert vekstskifte er kjent innen agronomien som et effektivt jordforbedrings- og planteverntiltak med positiv effekt på både avlingsmengde og kvalitet, og dermed også på det økonomiske resultatet for bonden. I dette notatet har vi en praktisk tilnærming til samarbeid om vekstskifte mellom bønder, og vi retter søkelyset på hvilke forutsetninger et slikt samarbeid bør bygge…

Read More

N-1/21 Økonomiske virkemidler i norsk jordbruk for å oppnå lavere utslipp av klimagasser, redusert kjøttforbruk, stabil matproduksjon og jordbruk over hele landet

Klimagassutslippene i norsk jordbruk skal ned, men det er uklart hvordan dette best kan gjøres uten at det går utover andre jordbrukspolitiske målsettinger slik som jordbruk over hele landet. Denne analysen ser på muligheter til å opprettholde en stabil matproduksjon og arealbruk gitt at utslipp av klimagasser skal ned og gitt at kjøttforbruket skal reduseres…

Read More

N-3/20 Mer bruk av bygg på norske matbord. Resultater og råd fra et forprosjekt

Dette er en rapport fra et forprosjekt som undersøkte forutsetninger og muligheter for en større satsing på å øke bruk av kornarten bygg til mat. Forprosjektet ble finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) – utredningsmidler, tilsagn nr. 159197. Prosjektet ble gjennomført i tiden september 2019 til og med februar 2020 i tett samarbeid…

Read More