Ansatte

Ansatte / Forskere / Natalia Mamonova

Natalia Mamonova

Seniorforsker - PhD (sosiologi)

Natalia Mamonova er sosiolog med mer enn ti års forskningserfaring innen studier av distriktspolitikk, agrartransformasjon, sosiale bevegelser, matsuverenitet og høyrepopulisme i det postsosialistiske Europa.

Hun tok doktorgraden ved International Institute of Social Studies (ISS) ved Erasmus University, Nederland i 2016. Siden har hun vært forsker/lektor ved University of Oxford, New Europe College i Bucuresti, University of Helsinki, og Stockholm Centre for Eastern European Studies.

Natalia er hovedkoordinator for det europeiske teamet til Emancipatory Rural Politics Initiative (ERPI Europe). Som en del av dette initiativet organiserte hun forskningssamarbeidsprosjektet “Right-wing populism in rural Europe” (2018-2020). Resultatene derfra ble publisert i spesialutgaven av Sociologia Ruralis, redigert av N. Mamonova og J. Franquesa.

Natalias nåværende forskning ved RURALIS fokuserer i stor grad på virkningene av krigen i Ukraina på de ukrainske og globale matsystemene. Sammen med Brian Kuns (Sveriges lantbruksuniversitet) mottok hun et forskningsstipend fra FORMAS (det svenske forskningsrådet för bærekraftig utvikling) for prosjektet: “Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer(2023-2026).

Natalia er også prosjektleder for prosjektet “Ny misnøye i Bygde-Norge?” (2023-2026). Sammen med sine kolleger  Katrina Rønningen og Eirik Magnus Fuglestad  studerer hun i hvilken grad utviklingen innen rural motstand / misnøye i Norge kan ses som en del av en global «rural oppvåkning» som svar på nyliberale endringer på landsbygda. Prosjektet tar sikte på å forstå om norsk bygdemisnøye har noen likheter med bygdepopulistiske diskurser og politikk i andre vestlige (inkludert øst-europeiske) demokratier. Dersom det er slik at norsk bygdebefolkning ikke er del av slike ytre høyrepopulistisk orienterte strømninger og følelser – hvorfor?

Natalia er også involvert i forskningsprosjektet “ECOFOOD: Etablere inkluderende bærekraftige matsystemer i sammenheng med flyktningeleirer i det sørlige Afrika” (2023-2027), og er hovedansvarlig for kartlegging av flyktning-matsystemer. I tillegg undersøker hun også virkningen av krigen i Ukraina på internasjonal matvarehjelp og sammenligner flyktning-matsystemene i Afrika sør for Sahara med selvforsyning av mat fra ukrainske flyktninger og internt fordrevne i Ukraina.