SUSFEED – Bærekraftig norsk fôrproduksjon
Formålet med SUSFEED er å utvikle en inngående forståelse av fôrsystemet til husdyrhold og oppdrett av laks: Hvordan fôr kan høstes, produseres, bearbeides og distribueres for å møte de økende og skiftende behovene til Norges jordbruks- og havbrukssektorer.

Vi anvender et systemperspektiv for å kartlegge det innenlandske fôrsystemet, og ved hjelp av en systemmodell vil vi foreta miljømessige, sosiale og økonomiske bærekraftsvurderinger. SUSFEEDs tverrfaglige team involverer forskere fra samfunnsvitenskap, biologi, agronomi, ernæring og teknologi, og vi jobber tett med næringspartnere, interessenter og andre interessegrupper som er involvert i fôrverdikjeden. Vi er 21 partnere i alt. Vår primære leveranse vil være en modell av det norske fôrforsyningssystemet med oversikt over potensielle innenlandske fôringredienser, deres potensiale for industriell oppskalering og bærekraft. Vi benytter også scenarioer som metode. Vi gjennomfører forsøk knyttet til grasprotein, insekter, trefiber og mikroalger. Dette vil gi et grunnlag for etablering av et fremtidig fôrproduksjonssystem som opererer på tvers av sektorer og inkluderer potensielt banebrytende teknologier og innovasjon de neste tiårene.
Prosjektdetaljer
Prosjektperiode
01/10/2021 - 20/09/2025
Eksternt Prosjektnr.
Prosjektnr.
6628.00
Samarbeidspartnere
NIBIO, SINTEF Ocean, SINTEF Digital, BioMar, Felleskjøpet Fôrutvikling, Invertapro, Sitep, Folven gaard, NCE Aquatech, WoodWorks! Cluster, Felleskjøpet Agri, Norsk Landbruksrådgiving, Bioakva Consult, , Norsk Kylling, Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein, NHO Mat og Drikke, Bellona, Wageningen UR, VU Universitet, Aarhus Universitet
Finansiering
Norges forskningsråd
Nyheter

Faglig snakka: Tilgang på fôr er også matberedskap
Bruk av nye fôringredienser kan løse denne utfordringa, men samtidig kan fôrkonkurransen med husdyra i jordbruket øke. Likevel kan…

Kornlagring trengs ikke?
Solbergregjeringa holdt fast på at beredskapslagring av korn ikke er nødvendig – det koster mer enn nytteeffekten kan…

Ny fôrproduksjon
Samlet norsk akvakultur utgjør imidlertid bare 1,7 prosent av verdens produksjonsvolum. Laksoppdrett har de siste åra vært en…

Avspark for utvikling av nye løsninger i fôrsystemet
Møtet ble avholdt virtuelt nå i desember, etter at koronasituasjonen tilsa at et fysisk oppstartsmøte ikke lot seg gjennomføre. Energien og…
Publikasjoner
- Artikkel
2024
- Rapport
2024
- Notat
2023
- Notat
2022
Kontakt oss
Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.