SUSFEED – Bærekraftig norsk fôrproduksjon

Formålet med SUSFEED er å utvikle en inngående forståelse av fôrsystemet til husdyrhold og oppdrett av laks: Hvordan fôr kan høstes, produseres, bearbeides og distribueres for å møte de økende og skiftende behovene til Norges jordbruks- og havbrukssektorer.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Vi anvender et systemperspektiv for å kartlegge det innenlandske fôrsystemet, og ved hjelp av en systemmodell vil vi foreta miljømessige, sosiale og økonomiske bærekraftsvurderinger. SUSFEEDs tverrfaglige team involverer forskere fra samfunnsvitenskap, biologi, agronomi, ernæring og teknologi, og vi jobber tett med  næringspartnere, interessenter og andre interessegrupper som er involvert i fôrverdikjeden. Vi er 21 partnere i alt. Vår primære leveranse vil være en modell av det norske fôrforsyningssystemet med oversikt over potensielle innenlandske fôringredienser, deres potensiale for industriell oppskalering og bærekraft. Vi benytter også scenarioer som metode. Vi gjennomfører forsøk knyttet til grasprotein, insekter, trefiber og mikroalger. Dette vil gi et grunnlag for etablering av et fremtidig fôrproduksjonssystem som opererer på tvers av sektorer og inkluderer potensielt banebrytende teknologier og innovasjon de neste tiårene.

 

Prosjektdetaljer

Prosjektperiode

01/10/2021 - 20/09/2025

Eksternt Prosjektnr.

Prosjektnr.

6628.00

Samarbeidspartnere

NIBIO, SINTEF Ocean, SINTEF Digital, BioMar, Felleskjøpet Fôrutvikling, Invertapro, Sitep, Folven gaard, NCE Aquatech, WoodWorks! Cluster, Felleskjøpet Agri, Norsk Landbruksrådgiving,  Bioakva Consult, , Norsk Kylling, Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein,  NHO Mat og Drikke, Bellona, Wageningen UR, VU Universitet, Aarhus Universitet

Finansiering

Norges forskningsråd

Nyheter

Faglig snakka: Tilgang på fôr er også matberedskap

Bruk av nye fôringredienser kan løse denne utfordringa, men samtidig kan fôrkonkurransen med husdyra i jordbruket øke. Likevel kan…

Les mer

Kornlagring trengs ikke?

Solbergregjeringa holdt fast på at beredskapslagring av korn ikke er nødvendig – det koster mer enn nytteeffekten kan…

Les mer
Norsk laksefarm

Ny fôrproduksjon

Samlet norsk akvakultur utgjør imidlertid bare 1,7 prosent av verdens produksjonsvolum. Laksoppdrett har de siste åra vært en…

Les mer
Laksefôr kan bli menneskemat

Avspark for utvikling av nye løsninger i fôrsystemet

Møtet ble avholdt virtuelt nå i desember, etter at koronasituasjonen tilsa at et fysisk oppstartsmøte ikke lot seg gjennomføre. Energien og…

Les mer

Publikasjoner

  • Artikkel

2024

A-7/24 Same but different: On continuity and change in agricultural policy reforms

Bidragsytere: Jostein Vik Arild A. Farsund
Om resultatet

Forfattere: Anders M. MelåsJostein Vik og Arild A. Farsund

This article contributes to the Historical Institutionalism literature on stability and change by unpacking how an institution has persisted for more than 70 years despite substantial contextual changes. The overall stability of the institution comes both through changes in policy instruments and their settings, and through the incorporation of differing, but aligned rationales. Ideational multidimensionality yields stability by providing leeway to recondition the institution in response to changing circumstances. This allows for different interests in the coalition to stimulate overall institutional stability by supporting incremental changes in policy instruments whilst avoiding institutional exhaustion and third order changes. This shows that policies initiated under a certain set of circumstances may be better equipped to persist when circumstances change if they are able to incorporate differing, but aligned, rationales and to respond to upcoming issues through policy instrument changes. The theoretical arguments are exemplified through a case study analysis of Norwegian agricultural policy.

Scand Political Stud. 2024;1–22, https://doi.org/10.1111/1467-9477.12269

  • Rapport

2024

R-3/24 Forbrukerholdninger relatert til utvikling av mer bærekraftige verdikjeder for fôr

Bidragsytere:
Om resultatet

Denne rapporten er skrevet som en del av forskningsprosjektet SUSFEED, som undersøker hvordan fôrsystemet til husdyrhold og oppdrett av laks i Norge kan gjøres mer bærekraftig. I rapporten ser vi nærmere på aktuelle forbrukerholdninger knyttet til mulighetene for nye fôringredienser og økt andel av norskproduserte råvarer i husdyr- og laksefôr. Resultater basert på våre innkjøpte spørsmål i en spørreundersøkelse blant norske forbrukere indikerer relativ høy aksept for bruk av insektbasert dyre- og laksefôr. Likeledes er økt bruk av norske fôrråvarer i husdyr- og laksefôr noe som i stor grad verdsettes blant forbrukerne, mens villigheten til å betale ekstra for dette fremstår mer moderat.

Link til PDF
  • Notat

2023

N-6/23 Holdninger til nye fôringredienser i jordbruk og norsk oppdrettsnæring, og muligheter for samarbeid på tvers av jordbruk og oppdrett. En kartlegging

Bidragsytere:

Kontakt oss

Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.