SUSFEED – Bærekraftig norsk fôrproduksjon
Formålet med SUSFEED er å utvikle en inngående forståelse av fôrsystemet til husdyrhold og oppdrett av laks: Hvordan fôr kan høstes, produseres, bearbeides og distribueres for å møte de økende og skiftende behovene til Norges jordbruks- og havbrukssektorer.
Vi anvender et systemperspektiv for å kartlegge det innenlandske fôrsystemet, og ved hjelp av en systemmodell vil vi foreta miljømessige, sosiale og økonomiske bærekraftsvurderinger. SUSFEEDs tverrfaglige team involverer forskere fra samfunnsvitenskap, biologi, agronomi, ernæring og teknologi, og vi jobber tett med 18 næringspartnere, interessenter og andre interessegrupper som er involvert i fôrverdikjeden. Vår primære leveranse vil være en modell av det norske fôrforsyningssystemet med oversikt over potensielle innenlandske fôringredienser, deres potensiale for industriell oppskalering og bærekraft. Dette vil gi et grunnlag for etablering av et fremtidig fôrproduksjonssystem som opererer på tvers av sektorer og inkluderer potensielt banebrytende teknologier og innovasjon de neste tiårene. Prosjektet er under etablering.
Prosjektdetaljer
Prosjektperiode
01/10/2021 - 20/09/2025
Prosjektnr
6628.00
Samarbeidspartnere
NIBIO, SINTEF Ocean, SINTEF Digital, BioMar, Felleskjøpet Fôrutvikling, Invertapro, Montasjen, Sitep, Folven gaard, NCE Aquatech, WoodWorks!, Felleskjøpet Agri, Norsk Landbruksrådgiving, CarCewi, Einar Wathne, Norsk Kylling, Skjetlein videregående skole, Mære landbruksskole, NHO Mat og Drikke, Bellona, Wageningen UR, Kris Kok, Aarhus Universitet
Finansiering
Norges forskningsråd
Nyheter
Mange nordmenn sier ja til insekter i dyrefôr
Saken ble først publisert i forskning.no og i Nationen.no den 17.06.2024. Bærekraft er et sentralt mål for regjeringa,…
Faglig snakka: Bonden som fôrprodusent til lakseoppdrett
Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger. Saken ble publisert i spalten Faglig snakka i Nationen den…
SusFeed prosjektsamling i Trondheim
SusFeed prosjektsamling i Trondheim Skrevet av Rita Sivertsvik 28. og 29. november ble det avholdt prosjektsamling for SusFeed-prosjektet…
Maktkamp om bærekraft
På et overordna nivå klinger det bra med et helhetlig perspektiv for å kunne ivareta alle viktige hensyn, men…
Mindre kjøtt er viktig for klimaet og miljøet
Professor Birger Svihus argumenterer 17. desember for kjøttproduksjon i gresslandet Norge. Jeg er enig i at vi kan spise juleribbe…
Faglig snakka: Tilgang på fôr er også matberedskap
Bruk av nye fôringredienser kan løse denne utfordringa, men samtidig kan fôrkonkurransen med husdyra i jordbruket øke. Likevel kan…
Publikasjoner
- Rapport
2024
- Notat
2023
- Notat
2022
Kontakt oss
Ønsker du å komme i kontakt med oss?
Fyll ut skjemaet under så vil vi svare deg så fort som mulig.