
Bioøkonomi
Bioøkonomi har etablert seg som et nytt begrep de siste årene. Det refererer til hvordan økonomien kan bli mer bærekraftig ved å bruke biologiske ressurser «smartere».
I prosjektet Biosmart undersøker Ruralis bl.a. hvordan verdiskapingen i bionæringene utvikler seg og hvordan ny aktivitet kan skapes gjennom klynger og nettverk. Utviklingen av bioøkonomien og forvaltningen av ressursene denne inkluderer, er vanskelig å se fraskilt fra næringsutvikling innen produksjon og videreforedling.
For å få til en transisjon mot en bioøkonomi må flere elementer være på plass til rett tid. For å finne hvor det kan være grobunn for nye innovative løsninger og eventuelle barrierer til det, er det essensielt med en dialog med aktuelle stakeholders eller interessenter- de som har en interesse i bioøkonomien. Dette gjør vi gjennom flere foresight-øvelser som er en del av Biosmart-prosjektet på Ruralis.
Siste om Bioøkonomi

Kronikk: Vekstens evangelium

Mange nordmenn sier ja til insekter i dyrefôr

Faglig snakka: Eksport av et godt prinsipp?

Havets tiår – og de viktige spørsmålene

Kick-off møte med Karbonmat-prosjektet i Trondheim

Faglig snakka: Er bioøkonomien fremtiden for den norske bonden?

Bioøkonomien som “den nye oljen”. Fordeling av goder fra naturressurser i framtidas velferdsstat (BioShare)

SusFeed prosjektsamling i Trondheim

Climate Smart Management for Resilient European Cropping Systems

Agrisocial: mot eit sosialt berekraftig grønt skifte for norsk jordbruk og norske distrikt
A-5/23 Kvifor er det ikkje grunnrente i norsk jordbruk? om korleis verdiane frå jorda forsvann til kapitalen.

Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer

Kva bør skje i Bygde-Norge?
A-3/23 Då utmarka fekk grunnrenteverdi: om korleis ei meir aktiv forvaltning av grunnrenta frå utmarksressursane kan bidra til sosial berekraft mellom sentrum og periferi
A-20/22 Crowdfunding of GHG mitigation measures in agriculture: A feasible contribution to the climate challenges? Sociocultural constraints and enablers in Norway
A-19/22 Potential demand for synthetic meat
N-4/22 Forslag til tiltak for mer bruk av lauvtre i bygg og mer gjenbruk av tre (forstudie)

Faglig snakka: Tilgang på fôr er også matberedskap
R-4/22 Covid-19: Erfaringer og konsekvenser for små naturbaserte reiselivsbedrifter
R-2/22 Kunnskapsstatus om bærekraftig norsk fôrproduksjon til havbruk og husdyr i jordbruket
R-7/21 Kostnader ved økt arealkrav for å forbedre dyrevelferd hos gris

Avspark for utvikling av nye løsninger i fôrsystemet
R-3/21 Markedsavklaring av test- og kompetansesenter for emballasje
