Agurk på Potetpakkeriet på Frosta
Foto: Odd Roger K. Langørgen

Verdikjeden for mat

Verdikjeden for mat

Landbruk og verdikjeden for mat er et sentralt forskningstema. I en serie prosjekter har Bygdeforskning tatt for seg strukturelle og institusjonelle utviklingstrekk både i primærnæringene og den øvrige verdikjeden for mat. For primærnæringene har de strukturelle utviklingstrekkene og samspillet mellom teknologisk utvikling og sosiale praksiser stått sentralt. For verdikjedene har sentrale forskningstema vært knyttet til makt, samstyring (governance) og samarbeid.

Vi studerer økologiske verdikjeder for mat for å finne ut hva som skal til for å få disse til å vokse og fortsatt ivareta kvalitet og høy pris på produktene. Her inngår vekststrategier og forretningsmodeller for bærekraftig vekst. Mer spesifikt har vi studert samarbeid mellom kvalitetsbasert og konvensjonell aktør, og hvordan det har bidratt til å styrke identiteten til den kvalitetsbaserte aktøren.

Vi har også ammenlignet konvensjonelle og kvalitetsbaserte verdikjeder for kjøtt med hensyn til samarbeid og relasjonsbygging kontra konkurranse mellom aktørene i de ulike verdikjedene. Videre studerer vi eksport av norske landbruksprodukter der vi følger produktene gjennom verdikjeden for å finne hvilke utfordringer de møter på veien til eksportmarkedet. Vi sammenligner store med små aktører og ulike landbruksprodukter til eksportmarkedet.

Siste om Verdikjeden for mat

Bioøkonomi

A-5/23 Kvifor er det ikkje grunnrente i norsk jordbruk? om korleis verdiane frå jorda forsvann til kapitalen.

bonde med poteter
Klimahåndtering – og tiltak

Bærekraft ut av kostråd?

Tresking av byggåker
Matproduksjon

Kronikk: Matsikkerhet i et nytt geopolitisk klima

FNs bærekraftsmål
Husdyr

Maktkamp om bærekraft

Collage
Landbruk

Mindre kjøtt er viktig for klimaet og miljøet

Havbruk og fiskeri

N-6/22 Fôr- og husdyrbaserte verdikjeder i norsk matproduksjon – nåsituasjon og begreper

dried-chile-maize-nepal
Matproduksjon

Bedre tørketeknikk kan redusere matsvinn

Bioøkonomi

Faglig snakka: Tilgang på fôr er også matberedskap

Energi

Konflikten i Ukraina

Meat cultured in laboratory conditions from stem cells
Dyrevelferd

Kunstig kjøtt som samfunnsspeil

Laksefôr kan bli menneskemat
Bioøkonomi

Avspark for utvikling av nye løsninger i fôrsystemet

Bonden

Kraftfôrets kraft

Penger
Bonden

Jordbrukets fremtid

Kraftfôrbil fra Fiskå Mølle
Bonden

Krafta i kraftfôret

Food
Klimahåndtering – og tiltak

Bærekraftige matsystem for reduksjon av fattigdom og sult i lavinntektsland

Food
Lokalsamfunn

Korona gir mer sult blant flyktninger

Grillmat
Klimahåndtering – og tiltak

Kjøttkutt – eit klokt klimatiltak?

Politikk for distriktsnæringer

Klaus Mittenzwei debatterer prisfastsetting i matmarkedet

perfectdayicecream
Innovasjon

Ein perfekt dag for syntetisk mjølk

Laksefôr kan bli menneskemat
Bioøkonomi

Laksefôr kan bli menneskemat

korn modent
Landbruk

Beredskapslagring er ikke nødvendig?

Soyabønner
Landbruk

Soya – et fantastisk næringsmiddel

Rev i bur
Bonden

Pelsdyravviklingen vil ikke ha like store økonomiske konsekvenser som først antatt

Financialisation forside bok
Matproduksjon

En stille omvelting i matvareindustrien

Sauer på beite
Matproduksjon

Ser eksportmuligheter i lam og ost

kyllinger i kyllingfjøs
Matproduksjon

Merker økt press fra finans

Jarlsberg ost
Matproduksjon

Eksportsatsing i norsk jordbruk?

banner landbruk, skogbruk og havbruk
Havbruk og fiskeri

Nytt prosjekt: Verdikjedekartlegging

Holdninger til god dyrevelferd er i endring, og Good Animal undersøker det Foto: Odd Roger K. Langørgen
Bonden

God dyrevelferd for bærekraftig fremtid

Innovasjon

Faktaark-4/18 Norsk griseproduksjon 2013-2017

Innovasjon

Faktaark-3/18 Norsk sauehold 2013-2017

Innovasjon

Faktaark-2/18 Norsk melkeproduksjon 2013-2017

Innovasjon

Faktaark-1/18 Norsk kyllingproduksjon 2013-2017

Financialisation forside bok
Landbruk

Ny bok: Hva skjer når kapitalen råder i landbruket?

Gruppearbeid
Bonden

Tar med lokale bønder i forskninga

Farmers' market eget merke fra Walmart
Husdyr

Sluker matgigantene motmakta?