Markedsavklaring test- og kompetansesenter emballasje – MPACK
Effekter av virkemidler for a redusere utslipp fra nydyrking av myr
Analysen gi svar på to spørsmål: Hva er den sannsynlige matproduksjonen på det arealet som skal forbys nydyrket? Hva er de sannsynlige bedriftsøkonomiske kostnadene for bruk er berørt av nydyrkingsforbudet? Metoden er å beregne gjennomsnittlig matproduksjon per daa og kommune og multiplisere denne med arealet som forbys nydyrket. Dermed vil det fanges opp variasjon mellom…
Les merGrunnlag for en bærekraftig norsk fôrproduksjon til havbruk og husdyr i jordbruket, forprosjekt
Et hovedprosjekt vil være flerfaglig med involvering av næringspartnere. Et hovedprosjekt vil bestå i å kartlegge bioressurser og deres potensielle volum og verdi for bruk som fôr, relevant teknologi og produksjonsmetoder, samt å identifisere muligheter og begrensninger i næringsutvikling basert på disse ressursene. Aktiviteter i forprosjektet: Lage kunnskapsstatus, intervjuer, arbeidsseminarer.
Les merSUCCEED – Bærekraftige system med ku og kalv sammen for økt dyrevelferd i melkeproduksjon
Prosjektet skal utvikle funksjonelle tekniske løsninger for ku og kalv kontakt i robot og båsfjøs og utendørs, dokumentere effekter på adferd, helse og produksjon og langsiktige effekter av amming på ku og kalv, identifisere muligheter og hindringer for implementering av ku og kalv kontaktsystem i verdikjeden for melkeproduksjon og dokumentere økonomiske effekter.
Les merNasjonal og global tilgang på fôrråvarer til akvakultur
Viktige spørsmål er: hvor mye fôr går med og hvor kommer fôringrediensene fra? Hvor går næringa og hvilke arter produksjonsdyr er viktige. Er fôrproduksjonen bærekraftig, og kan tilgangen økes i takt med vekst i akvakulturnæringa? Hvordan står ulike animalske matproduksjoner seg i forhold til hverandre, eksempelvis laks, gris og kylling? Presentasjoner fra startkonferanse 6.10.2020:…
Les merNorsk utmark i endring: Mellom tradisjonelt landbruk, moderne konsum og grønn industrialisering (GOVOUT)
I tusenvis av år har utmarka blitt sett på som en utvida del av gardsbruka og inngått som en viktig del av bondefamiliens husholdsøkonomi. Men tida og tilhøva som det heter i fjellova endrer seg. Bondefamiliene er færre og landbruket så vel som andre brukere ser på utmarka med andre øyne. Gruvedrift, vindkraftutbygginger og en…
Les merTest av tekniske løsninger for å forhindre viltpåkjørsler langs jernbanen – Viltvarslingsprosjektet
Samarbeidet koordineres av det norske forskningsinstituttet Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning. Forskningsprosjektet kan karakteriseres som grunnforskning og går ut på å gjennomføre testing av viltets reaksjoner på ulike lydsignaler, og lyd i kombinasjon med lys. Hensikten er å kartlegge hvilke lyder som har størst effekt på viltet og dermed vil være mest hensiktsmessige…
Les merVerdiskaping bionæringer i Trøndelag
Prosjektet skal avdekke innovasjonsmuligheter og gi faglige vurderinger av hvilke av disse som vil gi størst og best effekt for det trønderske næringslivet. Dette skal skje gjennom å kartlegge og analysere vare- og tjenestestrømmer, verdikjeder og aktørforståelser for havbruk, jordbruk og skognæringene i Trøndelag.
Les merBærekraftig fôr for fortsatt vekst i havbruk
Resultatet av et prosjekt skal være en rapport som setter norsk fôrproduksjon og fiskeoppdrett i et helhetlig perspektiv med verdens aquakulturnæringer og styrker grunnlaget for en bærekraftig vekststrategi for norsk havbruksnæring.
Les merClimplement – Hvordan bønder og aktører i landbruket kan innføre effektive klimaløsninger
I den forbindelse inngikk jordbrukets organisasjoner og regjeringen i Norge en intensjonsavtale i 2019 om reduserte utslipp og økt opptak av karbon fra jordbruket i perioden 2021-2030. I de senere årene har det blitt foreslått og beskrevet en lang rekke mulige klimatiltak for sektoren, men gjennomføringen har hittil vært begrenset. Reduksjon av klimagassutslipp uten vesentlig…
Les merPROTEIN 2.0: Overgangen til biosyntetisk protein: evaluering av effekter, utfall og muligheter for Norges post-animalske bioøkonomi
Alt fra burgerkjøtt til eggehviter kan nå produseres uten involvering av et levende dyr, med mange produkter som sannsynligvis vil bli kommersielt tilgjengelige i løpet av det neste tiåret. Denne teknologien har potensial til å øke matsikkerheten, redusere behovet for industrielt landbruk, redusere klimagassutslipp, fremme miljømessig bærekraft og skape nye kunnskapsbaserte næringer for matproduksjon i…
Les merPsykisk helse i landbruket
Hvordan vi har det på arbeidsplassen har ofte stor betydning for vår psykiske helse. En yrkesgruppe i Norge som ofte opplever krevende situasjoner på sin arbeidsplass, er selvstendig næringsdrivende bønder. Det å jobbe innenfor landbruket er forbundet med lange arbeidsdager og tungt kroppsarbeid. I tillegg må bønder forholde seg til ukontrollerbare faktorer som store nedbørsmengder,…
Les merInnovasjon i arealforvaltningen
Formålet med prosjektet er prøve ut nye arbeidsformer i arealforvaltning, gjennom å bringe sammen arbeidsformer fra ulike deler av offentlig sektor. Nye arbeidsformer for mer effektiv forvaltning av landbruksarealer kan bidra til en bedre, og mer bærekraftig ressursutnyttelse, og en mer rasjonell og lønnsom drift i landbruket. I tillegg vil en bedre utnyttelse av bygdas…
Les merFAIRshare: Digitale verktøy for rådgivere i jordbruket
Målet med prosjektet er å engasjere, forberede og styrke de uavhengige rådgivermiljøene, og slik skape et levende nettverk som deler verktøy, ekspertise og motivasjon. FAIRshare har to hovedpillarer. For det første skal det lages en database med internasjonal oversikt over digitale verktøy. For det andre skal det ut fra første pillar utvikles såkalte «levende laboratorium»,…
Les merFlytende drivstoff i norsk landbruk
Mer bruk av bygg på norske matbord
I prosjektet kartlegger vi mulighetene for å øke markedet for bygg, samt undersøke hvordan aktørene i verdikjeden sammen kan bidra til økt innovasjon, produktutvikling og salg av dette kornslaget. Med tanke på byggkornets mange positive helseelementer burde mulighetene være betydelige. Det har også tidligere vært initiativ for å øke bruken av bygg til mat, men…
Les merKonsekvenser for distrikt og lokalsamfunn ved avvikling av pelsdyroppdrett
Forprosjekt: I retning av flere aktive og begeistrede, personlige skogeiere i Trøndelag
Skogeierløftet er et samarbeid mellom Ruralis og Arena Skog. I Skogeierløftet skal Ruralis kartlegge kunnskaps- og kompetansesystemet for skogbruk i Trøndelag. Dette gjøres gjennom dokumentanalyse, samtaler med relevante aktører og informasjon gitt av skogbruksaktører i Trøndelag. Arena Skogs oppgave i Skogeierløftet er å gjennomføre en analyse av skogfondskontiene i Trøndelag for å se hva disse…
Les mer