6L6A9221

Matproduksjon

Matproduksjon

Gjør vi nok for å sikre matproduksjonen?

Med krig på kontinentet, pandemi og klimaendringer, er matsikkerhet virkelig løftet opp på agendaen. I mange år har vi forsket for å skaffe ny kunnskap om både jordbruk, havbruk og lokalsamfunn som er avhengig av disse tradisjonelle næringene – men også de som går foran og innoverer. Blant temaene vi forsker på er økologisk mat, matproduksjon og verdikjeder.

Forskningsleder
Pia Piroschka Otte

Pia Piroschka Otte Forsker 1 +47 944 84 736

Siste om Matproduksjon

Innovasjon

RESTORE: Restaurering av økosystemfunksjoner og biodiversitet i semi-naturlige naturtyper under sterkt arealpress

Forvaltningspolitikk

KARBONMAT: Utforming av bærekraftige forretningsmodell-konsepter for karbonbinding i jord for å omstille det norske matsystemet

Småbrukere i Ukraina flytter tankser
Bioøkonomi

Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer

Ukrainsk bonde foran en russisk trofétank i Kharkiv-regionen, Ukraina.
Landbruk

Krigens helter

Småbrukere i Ukraina flytter tankser
Bonden

Småbrukerne i Ukraina kan sitte med nøkkelen til fremtidens matforsyning

bonde med poteter
Klimahåndtering – og tiltak

Bærekraft ut av kostråd?

Tresking av byggåker
Matproduksjon

Kronikk: Matsikkerhet i et nytt geopolitisk klima

Klimahåndtering – og tiltak

N-1/23 Towards a cellular food future: Final recommendations from the Protein 2.0 project to Norwegian policy makers and food system actors

Bioøkonomi

A-19/22 Potential demand for synthetic meat

FNs bærekraftsmål
Husdyr

Maktkamp om bærekraft

rising costs in agriculture
Matproduksjon

Veksten øydelegg verda

Collage
Landbruk

Mindre kjøtt er viktig for klimaet og miljøet

Areal

R-11/22 Helse, miljø og sikkerhet i reindrift. Funn fra kartlegging blant reindriftsutøvere

Havbruk og fiskeri

N-6/22 Fôr- og husdyrbaserte verdikjeder i norsk matproduksjon – nåsituasjon og begreper

dried-chile-maize-nepal
Matproduksjon

Bedre tørketeknikk kan redusere matsvinn

Matproduksjon

A-12/22 Antimicrobial resistance in dairy slurry tanks: A critical point for measurement and control

Kyr på beite
Bonden

DairyMix: Flerkriterievurdering, beslutningsstøtte og styringsverktøy for bærekraftige og sirkulære produksjonssystemer for melk og storfekjøtt

Klaus Mittenzwei
Klimahåndtering – og tiltak

Forsker advarer mot effektene av store klimakutt

Jord- og landbruk

N-3/22 Hvordan øke selvforsyningsgraden i norsk jordbruk?

Stavanger Havnesilo
Landbruk

Er beredskapslager av matkorn ulønnsomt?

Bioøkonomi

Faglig snakka: Tilgang på fôr er også matberedskap

Jord- og landbruk

Landbruksminister Borch til bestått

Bioøkonomi

R-2/22 Kunnskapsstatus om bærekraftig norsk fôrproduksjon til havbruk og husdyr i jordbruket

Energi

Konflikten i Ukraina

Landbruk

Kornet, krigen og vår matsikkerhet

Dyrevelferd

ROAM FREE: RObust Animals in sustainable Mixed FREE-range systems

Meat cultured in laboratory conditions from stem cells
Dyrevelferd

Kunstig kjøtt som samfunnsspeil

Bonden

Opent brev til landbruks- og matminister Borch

Jord- og landbruk

Kornlagring trengs ikke?

NY TID: Bjørn Eidem frå forskingsinstituttet Ruralis meiner Noreg bør reetablere kornberedskap. Her er han ved dei tidlegare kornsiloane, no studentbustadene, ved Akerselva i Oslo.
Eiendomsrett

Kornsilo kan bli bustadar

Norsk laksefarm
Havbruk og fiskeri

Ny fôrproduksjon

Laksefôr kan bli menneskemat
Bioøkonomi

Avspark for utvikling av nye løsninger i fôrsystemet

Bonden

A-35/21 Combined solar and membrane drying technologies for sustainable fruit preservation in low-income countries –prototype development, modelling, and testing

Vekstskifte
Bonden

Samarbeid gir mer fruktbart vekstskifte i jordbruket

Bonden

Kraftfôrets kraft

Penger
Bonden

Jordbrukets fremtid

Jord- og landbruk

Levende landbruk og mindre kjøtt, ja takk!

Areal

N-1/21 Økonomiske virkemidler i norsk jordbruk for å oppnå lavere utslipp av klimagasser, redusert kjøttforbruk, stabil matproduksjon og jordbruk over hele landet

Food
Klimahåndtering – og tiltak

Bærekraftige matsystem for reduksjon av fattigdom og sult i lavinntektsland

Kyr i løsdriftfjøs
Landbruk

Redelighet om lave inntekter uten utsikter til bedring kan lede færre inn i næringen med grunnløs optimisme

Bioøkonomi

A-11/21 The promised land? Exploring the future visions and narrative silences of cellular agriculture in news and industry media

pork steak
Klimahåndtering – og tiltak

Klimamelding og kosthold

traktor pløyer dyrka mark
Matproduksjon

Vi dyrker felles verdier på private jorder

Innovasjon

MEATigation: Towards sustainable meat-use in Norwegian food practices for climate mitigation

Grillmat
Klimahåndtering – og tiltak

Kjøttkutt – eit klokt klimatiltak?

fruit market in Kathmandu
Bonden

Soltørk skal få avlinger i Asia til å skinne

Klima- og ressursforvaltning

Effekter av virkemidler for a redusere utslipp fra nydyrking av myr

Illustrasjonsbilde: Colourbox
Bonden

Bønder er positive til klimatiltak

Bioøkonomi

Jordleie og jordbruksinntekt

Bonden

R-5/20 Jordleie – bonde og jordeier i samspill i et marked

Distriktsutvikling

Jordvernet, mangesysleri og EU

Melkeku og kalv
Dyrevelferd

SUCCEED – Bærekraftige system med ku og kalv sammen for økt dyrevelferd i melkeproduksjon

Mother puts her son a face protective mask outdoors. Coronavirus, illness, infection, quarantine, medical mask, COVID-19.
Forvaltning og politikk

Nordisk beredskapspakt for mat og medisin?

Havbruk og fiskeri

N-5/20 Nasjonal og global tilgang på fôrråvarer til akvakultur

Innovasjon

N-3/20 Mer bruk av bygg på norske matbord. Resultater og råd fra et forprosjekt

perfectdayicecream
Innovasjon

Ein perfekt dag for syntetisk mjølk

Laksefôr kan bli menneskemat
Bioøkonomi

Laksefôr kan bli menneskemat

Innovasjon

N-1/20 Smart teknologi i landbruket – kartlegging og modenhetsvurdering

Jord- og landbruk

Climplement – Hvordan bønder og aktører i landbruket kan innføre effektive klimaløsninger

Grønne folk får sin pris
Innovasjon

Grønne Folk vant internasjonal pris