Næringsutvikling og bioøkonomi
God næringsutvikling i distriktene forutsetter utvikling og bruk av forskningsbasert kunnskap. Vi forsker på næringsutvikling i distriktsnæringer som jord- og skogbruk, havbruk og fiskeri, reiseliv og turisme, bruk av utmark og kystsonen.
I vår forskning undersøker vi blant annet betydningen av samspillet mellom ressursgrunnlag, marked, reguleringer, og sosiokulturelle mekanismer. Vi forsker på hvordan ny teknologi tas i bruk og hvordan dette påvirker næringsutøvelsen, og undersøker levekår og livskvalitet hos næringsutøvere og lokalbefolkning.
Fagområder innenfor Næringsutvikling og bioøkonomi
Forskningsleder
Gunn-Turid Kvam Forskningsleder/Seniorforsker +47 412 11 814 gunn.turid.kvam@ruralis.no
Siste om Næringsutvikling og bioøkonomi
Beredskap
Ruralis bidrar til å tenke nytt om landbruket i Europa
16.12.24
Bærekraft
Fornybar energi kan styrke økonomien til bonden
04.12.24
Det grønne skiftet
Creating, Optimizing and Planning Positive EneRgy districts: connecting citizens’ energy at different geographical levels
20.11.24
Bonden
Kronikk: Kapitalens stumme tvang over jordbruket
16.10.24
Adferd og handling
Koster de nye kostrådene mer enn de smaker?
14.10.24
Bonden
KARBONMAT høstet fersk kunnskap om bærekraftige forretningsmodeller i San Sebastian
15.09.24
Distriktsnæringsliv
Hva slags kunnskap behøves på vei inn i fremtiden for norsk jordbruk?
04.09.24
Klimaregnskap
En av tre bønder vil ha klimaråd
05.07.24
Det grønne skiftet
Ny rapport: Evaluering av pilotperiode for tilskudd til klimarådgivning
05.07.24
Distriktspolitikk
Kronikk: Hvor problematisk er leiejord?
24.06.24
Bioøkonomi
Kronikk: Vekstens evangelium
20.06.24
Bioøkonomi
Mange nordmenn sier ja til insekter i dyrefôr
17.06.24
Bioøkonomi
Faglig snakka: Eksport av et godt prinsipp?
05.06.24
Matsikkerhet
Natalia Mamonova – seniorforsker ved Ruralis – har gitt et intervju til det ukrainske tidsskriftet «Commons» om sitt prosjekt om «Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer».
28.05.24
Kompetanse
Jordbruket blir stadig mer komplekst. Bedre rådgiving kan være en del av løsningen
27.05.24
Matsikkerhet
Kronikk: Bærekraft i første rekke
24.05.24
Klima
Bondeprotester, miljøreguleringer og økningen av høyreekstremisme i EU
06.05.24
Bioøkonomi
Havets tiår – og de viktige spørsmålene
16.04.24
Distriktspolitikk
Ei framtidsretta opptrapping for jorda
15.04.24
Distriktsnæringsliv
Faglig snakka: Bonden som fôrprodusent til lakseoppdrett
09.04.24
Innovasjon
GRASS CEILING – EU-prosjekt som fremmer kvinneledet innovasjon i distriktene
08.03.24
Kjønn, ulikhet og integrering
Kvinner essensielle i kampen mot underernæring og fattigdom i Himalaya
08.03.24
Innovasjon
Gratulerer med dagen alle kvinner
08.03.24
Matsikkerhet
Kronikk: Norsk landbrukspolitikk må endres for å bevares
26.02.24
Bondehelse og HMS
Forum for landbrukshelse
22.02.24
Distriktsnæringsliv
Kronikk: Norsk landbrukspolitikk må endres
22.02.24
Bonden
Kronikk: Bondeopprør i krisenes tid
07.02.24
Distriktsnæringsliv
Kronikk: Både Norsk kylling og Nortura taper pengar
06.02.24
Bondehelse og HMS
Ny rapport: Gode avløsere og landbruksvikarer som trives er også godt for jordbruket
02.02.24
Bonden
R-1/24 Rekruttering av avløsere til jordbruket
02.02.24
Distriktsnæringsliv
Ny rapport: Ei gradvis dreiing av landbrukspolitikken
29.01.24
Innovasjon
RESTORE: Restaurering av økosystemfunksjoner og biodiversitet i semi-naturlige naturtyper under sterkt arealpress
24.01.24
Bioøkonomi
Kick-off møte med Karbonmat-prosjektet i Trondheim
23.01.24
Bonden
Kronikk: Maten, naturen og arbeidet blir konsekvent plassert på botnen
14.01.24
Bioøkonomi
Faglig snakka: Er bioøkonomien fremtiden for den norske bonden?
09.01.24
Bioøkonomi
Bioøkonomien som “den nye oljen”. Fordeling av goder fra naturressurser i framtidas velferdsstat (BioShare)
04.01.24
Bioøkonomi
SusFeed prosjektsamling i Trondheim
19.12.23
Bonden
Kunsten å være optimist i et landbruk mot alle odds
14.12.23
Areal
LAMASUS – Land Management for Sustainability
13.12.23
Forvaltningspolitikk
KARBONMAT: Utforming av bærekraftige forretningsmodell-konsepter for karbonbinding i jord for å omstille det norske matsystemet
23.11.23
Bioøkonomi
Climate Smart Management for Resilient European Cropping Systems
30.10.23
Bioøkonomi
SkillsRoad: analyse av uoverensstemmelser mellom ferdigheter og regionale økonomiske utviklingsplaner
26.10.23
Innovasjon
Jordbruket er et resultat av teknologiens muligheter
19.10.23
Bioøkonomi
Agrisocial: mot eit sosialt berekraftig grønt skifte for norsk jordbruk og norske distrikt
06.09.23
Distriktspolitikk
Svenske tilstander i bygdeutviklinga
09.08.23
Distriktspolitikk
Innovasjon i distriktskommuner: Er vi godt nok rigget for forskningssamarbeid? – Arendalsuka
08.08.23
Bioøkonomi
Welfarm: Forbedre etterlevelse av regelverket for dyrevelferd
02.08.23
Bonden
Klimarådgiving som omstillingsrettet virkemiddel i jordbruket
27.04.23
Bioøkonomi
A-5/23 Kvifor er det ikkje grunnrente i norsk jordbruk? om korleis verdiane frå jorda forsvann til kapitalen.
17.03.23
Bondehelse og HMS
R-1/23 Helse, miljø og sikkerhet i landbruket. Resultater fra en spørreundersøkelse blant norske bønder i 2022
16.03.23
Bioøkonomi
Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer
16.03.23
Bioøkonomi
Kva bør skje i Bygde-Norge?
05.03.23
Matproduksjon
Kronikk: Matsikkerhet i et nytt geopolitisk klima
10.02.23
Husdyr
One crop two diets – locally sourced feed for cow and chicken from biorefined forage
01.02.23
Bygdeutvikling
Kvifor ikkje lage småbruk når det er småbruk folk vil ha?
25.01.23
Bioøkonomi
A-3/23 Då utmarka fekk grunnrenteverdi: om korleis ei meir aktiv forvaltning av grunnrenta frå utmarksressursane kan bidra til sosial berekraft mellom sentrum og periferi
25.01.23
Innovasjon
A-1/23 Advancing AKIS with assemblage thinking
23.01.23
Klimahåndtering – og tiltak
N-1/23 Towards a cellular food future: Final recommendations from the Protein 2.0 project to Norwegian policy makers and food system actors
21.01.23
Bioøkonomi
A-20/22 Crowdfunding of GHG mitigation measures in agriculture: A feasible contribution to the climate challenges? Sociocultural constraints and enablers in Norway
20.01.23
Bioøkonomi
A-19/22 Potential demand for synthetic meat
20.01.23
Dyrevelferd
A-18/22 Inducing Fear using Acoustic Stimuli – A Behavioural Experiment on Moose (Alces alces) in Sweden
20.01.23
Husdyr
Maktkamp om bærekraft
18.01.23
Matproduksjon
Veksten øydelegg verda
10.01.23
Bonden
R-13/22 Tilrettelegging for reduserte klimagassutslipp på norske gårder
09.01.23
Energi
N-7/22 Demokratiske planleggingsprosesser for fornybare energisystemer i Norge – en oversikt over identifiserte samfunnstiltak
19.12.22
Energi
R-12/22 Såret i Bygda – En kvalitativ studie av opplevelsen av demokratiske prosesser ved utbygging av vindkraft
16.12.22
Areal
R-11/22 Helse, miljø og sikkerhet i reindrift. Funn fra kartlegging blant reindriftsutøvere
15.12.22
Bondehelse og HMS
Reindrifta har mange ulykker med personskade
15.12.22
Innovasjon
Nettverksbasert innovasjon – hva i tjukkeste granskauen?
15.12.22
Jord- og landbruk
Epler forblir epler
14.11.22
Havbruk og fiskeri
N-6/22 Fôr- og husdyrbaserte verdikjeder i norsk matproduksjon – nåsituasjon og begreper
11.11.22
Distriktspolitikk
Distriktskommune 3.0: Bedre samfunnsutvikling gjennom forenkling av kommuneplanlegging i de minste kommunene
09.11.22
Distriktspolitikk
Kronikk: Grunnrenta og det grøne skiftet i dei norske distrikta
24.10.22
Innovasjon
A-13/22 Critical support for different stages of innovation in agriculture: What, when, how?
20.10.22
Distriktspolitikk
Kronikk: Distriktsmelding i geopolitikkens tid
12.10.22
Bioøkonomi
Sosioøkonomisk myndiggjøring av kystsamfunn, brukerne av havet, for å sikre bærekraftig kystutvikling (EmpowerUs)
10.10.22
Areal
Kvifor kastar ikkje den norske jordbruksjorda av seg noko grunnrente?
06.10.22
Bonden
Karl Marx på jordet
04.10.22