Næringsutvikling og bioøkonomi
God næringsutvikling i distriktene forutsetter utvikling og bruk av forskningsbasert kunnskap. Vi forsker på næringsutvikling i distriktsnæringer som jord- og skogbruk, havbruk og fiskeri, reiseliv og turisme, bruk av utmark og kystsonen.
I vår forskning undersøker vi blant annet betydningen av samspillet mellom ressursgrunnlag, marked, reguleringer, og sosiokulturelle mekanismer. Vi forsker på hvordan ny teknologi tas i bruk og hvordan dette påvirker næringsutøvelsen, og undersøker levekår og livskvalitet hos næringsutøvere og lokalbefolkning.
Fagområder innenfor Næringsutvikling og bioøkonomi
Forskningsleder
Gunn-Turid Kvam Forskningsleder/Seniorforsker +47 412 11 814 gunn.turid.kvam@ruralis.no
Siste om Næringsutvikling og bioøkonomi
Beredskap
Ruralis bidrar til å tenke nytt om landbruket i Europa
16.12.24
Bærekraft
Fornybar energi kan styrke økonomien til bonden
04.12.24
Det grønne skiftet
Creating, Optimizing and Planning Positive EneRgy districts: connecting citizens’ energy at different geographical levels
20.11.24
Bonden
Kronikk: Kapitalens stumme tvang over jordbruket
16.10.24
Adferd og handling
Koster de nye kostrådene mer enn de smaker?
14.10.24
Bonden
KARBONMAT høstet fersk kunnskap om bærekraftige forretningsmodeller i San Sebastian
15.09.24
Distriktsnæringsliv
Hva slags kunnskap behøves på vei inn i fremtiden for norsk jordbruk?
04.09.24
Klimaregnskap
En av tre bønder vil ha klimaråd
05.07.24
Det grønne skiftet
Ny rapport: Evaluering av pilotperiode for tilskudd til klimarådgivning
05.07.24
Distriktspolitikk
Kronikk: Hvor problematisk er leiejord?
24.06.24
Bioøkonomi
Kronikk: Vekstens evangelium
20.06.24
Bioøkonomi
Mange nordmenn sier ja til insekter i dyrefôr
17.06.24
Bioøkonomi
Faglig snakka: Eksport av et godt prinsipp?
05.06.24
Matsikkerhet
Natalia Mamonova – seniorforsker ved Ruralis – har gitt et intervju til det ukrainske tidsskriftet «Commons» om sitt prosjekt om «Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer».
28.05.24
Kompetanse
Jordbruket blir stadig mer komplekst. Bedre rådgiving kan være en del av løsningen
27.05.24
Matsikkerhet
Kronikk: Bærekraft i første rekke
24.05.24
Klima
Bondeprotester, miljøreguleringer og økningen av høyreekstremisme i EU
06.05.24
Bioøkonomi
Havets tiår – og de viktige spørsmålene
16.04.24
Distriktspolitikk
Ei framtidsretta opptrapping for jorda
15.04.24
Distriktsnæringsliv
Faglig snakka: Bonden som fôrprodusent til lakseoppdrett
09.04.24
Innovasjon
GRASS CEILING – EU-prosjekt som fremmer kvinneledet innovasjon i distriktene
08.03.24
Kjønn, ulikhet og integrering
Kvinner essensielle i kampen mot underernæring og fattigdom i Himalaya
08.03.24
Innovasjon
Gratulerer med dagen alle kvinner
08.03.24
Matsikkerhet
Kronikk: Norsk landbrukspolitikk må endres for å bevares
26.02.24
Bondehelse og HMS
Forum for landbrukshelse
22.02.24
Distriktsnæringsliv
Kronikk: Norsk landbrukspolitikk må endres
22.02.24
Bonden
Kronikk: Bondeopprør i krisenes tid
07.02.24
Distriktsnæringsliv
Kronikk: Både Norsk kylling og Nortura taper pengar
06.02.24
Bondehelse og HMS
Ny rapport: Gode avløsere og landbruksvikarer som trives er også godt for jordbruket
02.02.24
Bonden
R-1/24 Rekruttering av avløsere til jordbruket
02.02.24
Distriktsnæringsliv
Ny rapport: Ei gradvis dreiing av landbrukspolitikken
29.01.24
Innovasjon
RESTORE: Restaurering av økosystemfunksjoner og biodiversitet i semi-naturlige naturtyper under sterkt arealpress
24.01.24
Bioøkonomi
Kick-off møte med Karbonmat-prosjektet i Trondheim
23.01.24
Bonden
Kronikk: Maten, naturen og arbeidet blir konsekvent plassert på botnen
14.01.24
Bioøkonomi
Faglig snakka: Er bioøkonomien fremtiden for den norske bonden?
09.01.24
Bioøkonomi
Bioøkonomien som “den nye oljen”. Fordeling av goder fra naturressurser i framtidas velferdsstat (BioShare)
04.01.24
Bioøkonomi
SusFeed prosjektsamling i Trondheim
19.12.23
Bonden
Kunsten å være optimist i et landbruk mot alle odds
14.12.23
Areal
LAMASUS – Land Management for Sustainability
13.12.23
Forvaltningspolitikk
KARBONMAT: Utforming av bærekraftige forretningsmodell-konsepter for karbonbinding i jord for å omstille det norske matsystemet
23.11.23
Bioøkonomi
Climate Smart Management for Resilient European Cropping Systems
30.10.23
Bioøkonomi
SkillsRoad: analyse av uoverensstemmelser mellom ferdigheter og regionale økonomiske utviklingsplaner
26.10.23
Innovasjon
Jordbruket er et resultat av teknologiens muligheter
19.10.23
Bioøkonomi
Agrisocial: mot eit sosialt berekraftig grønt skifte for norsk jordbruk og norske distrikt
06.09.23
Distriktspolitikk
Svenske tilstander i bygdeutviklinga
09.08.23
Distriktspolitikk
Innovasjon i distriktskommuner: Er vi godt nok rigget for forskningssamarbeid? – Arendalsuka
08.08.23
Bioøkonomi
Welfarm: Forbedre etterlevelse av regelverket for dyrevelferd
02.08.23
Bonden
Klimarådgiving som omstillingsrettet virkemiddel i jordbruket
27.04.23
Bioøkonomi
A-5/23 Kvifor er det ikkje grunnrente i norsk jordbruk? om korleis verdiane frå jorda forsvann til kapitalen.
17.03.23
Bondehelse og HMS
R-1/23 Helse, miljø og sikkerhet i landbruket. Resultater fra en spørreundersøkelse blant norske bønder i 2022
16.03.23
Bioøkonomi
Matberedskap i krig: Ukrainske og globale matsystemer
16.03.23
Bioøkonomi
Kva bør skje i Bygde-Norge?
05.03.23
Matproduksjon
Kronikk: Matsikkerhet i et nytt geopolitisk klima
10.02.23
Husdyr
One crop two diets – locally sourced feed for cow and chicken from biorefined forage
01.02.23
Bygdeutvikling
Kvifor ikkje lage småbruk når det er småbruk folk vil ha?
25.01.23
Bioøkonomi
A-3/23 Då utmarka fekk grunnrenteverdi: om korleis ei meir aktiv forvaltning av grunnrenta frå utmarksressursane kan bidra til sosial berekraft mellom sentrum og periferi
25.01.23
Innovasjon
A-1/23 Advancing AKIS with assemblage thinking
23.01.23
Klimahåndtering – og tiltak
N-1/23 Towards a cellular food future: Final recommendations from the Protein 2.0 project to Norwegian policy makers and food system actors
21.01.23
Bioøkonomi
A-20/22 Crowdfunding of GHG mitigation measures in agriculture: A feasible contribution to the climate challenges? Sociocultural constraints and enablers in Norway
20.01.23
Bioøkonomi
A-19/22 Potential demand for synthetic meat
20.01.23
Dyrevelferd
A-18/22 Inducing Fear using Acoustic Stimuli – A Behavioural Experiment on Moose (Alces alces) in Sweden
20.01.23
Husdyr
Maktkamp om bærekraft
18.01.23
Matproduksjon
Veksten øydelegg verda
10.01.23
Bonden
R-13/22 Tilrettelegging for reduserte klimagassutslipp på norske gårder
09.01.23
Energi
N-7/22 Demokratiske planleggingsprosesser for fornybare energisystemer i Norge – en oversikt over identifiserte samfunnstiltak
19.12.22
Energi
R-12/22 Såret i Bygda – En kvalitativ studie av opplevelsen av demokratiske prosesser ved utbygging av vindkraft
16.12.22
Areal
R-11/22 Helse, miljø og sikkerhet i reindrift. Funn fra kartlegging blant reindriftsutøvere
15.12.22
Bondehelse og HMS
Reindrifta har mange ulykker med personskade
15.12.22
Innovasjon
Nettverksbasert innovasjon – hva i tjukkeste granskauen?
15.12.22
Jord- og landbruk
Epler forblir epler
14.11.22
Havbruk og fiskeri
N-6/22 Fôr- og husdyrbaserte verdikjeder i norsk matproduksjon – nåsituasjon og begreper
11.11.22
Distriktspolitikk
Distriktskommune 3.0: Bedre samfunnsutvikling gjennom forenkling av kommuneplanlegging i de minste kommunene
09.11.22
Distriktspolitikk
Kronikk: Grunnrenta og det grøne skiftet i dei norske distrikta
24.10.22
Innovasjon
A-13/22 Critical support for different stages of innovation in agriculture: What, when, how?
20.10.22
Distriktspolitikk
Kronikk: Distriktsmelding i geopolitikkens tid
12.10.22
Bioøkonomi
Sosioøkonomisk myndiggjøring av kystsamfunn, brukerne av havet, for å sikre bærekraftig kystutvikling (EmpowerUs)
10.10.22
Areal
Kvifor kastar ikkje den norske jordbruksjorda av seg noko grunnrente?
06.10.22
Bonden
Karl Marx på jordet
04.10.22
Bonden
R-10/22 Trender i norsk landbruk 2022. En nasjonal spørreundersøkelse blant bønder i Norge
03.10.22
Bioøkonomi
BluePlaces
03.10.22
Areal
N-5/22 Effekter av økt budsjettstøtte til norsk jordbruk
03.10.22
Innovasjon
Dyrepåkjørsler – Nytt tiltak for å øke trygghet på veiene
19.09.22
Bonden
R-8/22 A need assessment for designing sustainable solar drying technology in Nepal and Bhutan
18.09.22
Bonden
DairyMix: Flerkriterievurdering, beslutningsstøtte og styringsverktøy for bærekraftige og sirkulære produksjonssystemer for melk og storfekjøtt
16.09.22
Innovasjon
A-11/22 Social integration mechanisms to strengthen absorptive capacity in agricultural advisory service organisations
05.09.22
Bioøkonomi
N-4/22 Forslag til tiltak for mer bruk av lauvtre i bygg og mer gjenbruk av tre (forstudie)
05.09.22
Jord- og landbruk
N-3/22 Hvordan øke selvforsyningsgraden i norsk jordbruk?
12.08.22
Landbruk
Er beredskapslager av matkorn ulønnsomt?
12.08.22
Bygdeutvikling
Feriefolk i fjøset?
13.07.22
Distriktspolitikk
Innbyggerhøring og kommunestruktur
30.06.22
Reiseliv og turisme
Små bedrifter i naturbasert reiseliv sto imot Covid-19
28.06.22
Bonden
Kunnskap og læring fra AgriLink til aktører i kunnskaps- og innovasjonssystemet i den norske jordbrukssektoren
22.06.22
Reiseliv og turisme
Refleksjoner om ressurser i naturbasert turisme
21.06.22
Klima- og ressursforvaltning
N-2/22 Refleksjoner om ressurser «in the making» i naturbasert turisme
17.06.22
Bioøkonomi
Faglig snakka: Tilgang på fôr er også matberedskap
15.06.22
Næringsutvikling og bioøkonomi
R-5/22 Tiltak for å fremme bruk av tre og lokale verdikjeder ved kommunale anskaffelser
09.06.22
Bonden
Strøm- og bensinprisene kan føre til at det blir dyrere å bo på bygda
30.05.22
Jord- og landbruk
Landbruksminister Borch til bestått
09.05.22
Bioøkonomi
R-4/22 Covid-19: Erfaringer og konsekvenser for små naturbaserte reiselivsbedrifter
05.05.22
Bioøkonomi
R-2/22 Kunnskapsstatus om bærekraftig norsk fôrproduksjon til havbruk og husdyr i jordbruket
04.05.22
Bonden
Kronikk: Fra tilskudd til inntekt
14.04.22
Energi
Konflikten i Ukraina
29.03.22
Landbruk
Kornet, krigen og vår matsikkerhet
25.03.22
Dyrevelferd
ROAM FREE: RObust Animals in sustainable Mixed FREE-range systems
16.03.22
Dyrevelferd
Kunstig kjøtt som samfunnsspeil
16.03.22
Bonden
Opent brev til landbruks- og matminister Borch
23.02.22
Husdyr
Odelsson i kapitalocen
22.02.22
Jord- og landbruk
Kornlagring trengs ikke?
31.01.22
Bonden
R-1/22 Kartlegging av muligheter for økologisk landbruk i Møre og Romsdal
28.01.22
Lokalsamfunn
N-1/22 Nature-based tourism and community resilience: Framework and application with a firm perspective
21.01.22
Eiendomsrett
Kornsilo kan bli bustadar
18.01.22
Bonden
CalfComfort. Fremme positive velferd og helse hos kalver
06.01.22
Areal
R-7/21 Kostnader ved økt arealkrav for å forbedre dyrevelferd hos gris
01.01.22
Bonden
Nå kan du teste om ny teknologi er moden for å tas i bruk
20.12.21
Bonden
Bærekraftig matproduksjon krever ny og smart teknologi
16.12.21
Innovasjon
R-9/21 Smart teknologi for et bærekraftig landbruk
16.12.21
Bioøkonomi
Avspark for utvikling av nye løsninger i fôrsystemet
16.12.21
Bioøkonomi
R-3/21 Markedsavklaring av test- og kompetansesenter for emballasje
15.12.21
Rådgivning
N-3/21 En begynnende kartlegging av kunnskaps- og kompetansesystemet for skogbruk i Trøndelag i 2018
15.12.21
Bygdeliv og kultur
Har vi kunnskapen Bygde-Norge trenger?
08.12.21
Innovasjon
Tiltaksmeny for anbudsprosesser skog og tre i Trondheim og omegn
26.11.21
Havbruk og fiskeri
R-6/21 Oversikt over norsk og global akvakultur og akvafôr
25.11.21
Bioøkonomi
Mer lokale bidrag i verdikjeder for bruk og gjenbruk av tre i bygg og interiør – forprosjekt
24.11.21
Klima- og ressursforvaltning
Nordisk konferanse for ruralforskning arrangeres i Finland til våren
19.11.21
Bygdeliv og kultur
Hvorfor i all verden flytter unge til Sogndal?
17.11.21
Klima- og ressursforvaltning
COOLCROWD 2.0: Utprøving av et konsept for lokal folkefinansiering av klimatiltak i norsk landbruk
10.11.21
Bonden
Dyrkajordas ombudsmenn
09.11.21
Næringsutvikling og bioøkonomi
Utvikling av regionale bærekraftige matsystemer – Europeisk matregion 2022
08.11.21
Bonden
Geita bryter barrierer med usynlige grenser
21.10.21
Bonden
Samarbeid gir mer fruktbart vekstskifte i jordbruket
19.10.21
Jord- og landbruk
A-32/21 Using Aggregated Farm Location Information to Predict Regional Structural Change of Farm Specialisation, Size and Exit/Entry in Norway Agriculture
13.10.21
Bioøkonomi
Skogklynge får nye idéer til å spire
13.10.21
Areal
Økt arealkrav hos gris
06.10.21
Havbruk og fiskeri
Sisters in the Arctic Blue – Advancing a Gender Perspective in Arctic Marine and Coastal Social Science Research
01.10.21
Bioøkonomi
N-2/21 Samarbeid om vekstskifte i jordbruket
01.10.21
Jord- og landbruk
Kartlegging av muligheter for økologisk landbruk i Møre og Romsdal
29.09.21
Bonden
Bør jordbruksoppgjøret egentlig avvikles?
29.09.21
Bioøkonomi
Fremme samarbeid for bærekraftig og sirkulær bruk av bioressurser på tvers av landbruk, skogbruk og akvakultur (CIRCLE)
29.09.21
Bonden
Matnyttig at bonden og forskeren møtes
22.09.21
Innovasjon
Test av tekniske løsninger for å forhindre viltpåkjørsler langs jernbanen (Viltvarslingsprosjekt Fase 2)
22.09.21
Bioøkonomi
R-5/21 Interaksjons- og læringsprosesser i skogrelaterte innovasjonsprosjekter: En casestudie av et multiaktørprosjekt i Arena Skog
22.09.21
Innovasjon
R-4/21 Evaluering av Grønn Forskning i Midt-Norge
16.09.21
Klima- og ressursforvaltning
SolarFood: Reducing post-harvest losses through improved solar drying
15.09.21
Bondehelse og HMS
A-25/21 Agriculture in Transition: New Strategies for the Promotion of Occupational Health and Safety
10.09.21
Innovasjon
A-24/21 Balanced readiness level assessment (BRLa): A tool for exploring new and emerging technologies
10.09.21
Bioøkonomi
A-22/21 Tilbake til Grunnrentelandet – ei idehistorisk utgreiing av grunnrenteskatt som prinsipp
09.09.21
Distriktspolitikk
Kor vart det av distriktsopprøret?
09.09.21
Bonden
Familiejordbruket finnes fortsatt
03.09.21
Areal
Kommunene ofrer natur for å redde økonomien
02.09.21
Bioøkonomi
A-19/21 A full package of gains? Lay perspectives on a bioeconomic transition in Norway
27.08.21
Bonden
Jordbrukets fremtid
26.08.21
Bonden
Krafta i kraftfôret
18.08.21
Bioøkonomi
SYNAGRI: Developing synergies between the bioeconomy and regional food systems for a sustainable future
13.08.21
Havbruk og fiskeri
SUSFEED – Bærekraftig norsk fôrproduksjon
13.08.21
Landbruk
Å utvikle råd med langt perspektiv
21.07.21
Bonden
Møkkaoppgjøret og styringsmessig bærekraft
30.06.21
Innovasjon
A-16/21 Crowdfunding for climate change: Exploring the use of climate frames by environmental entrepreneurs
24.06.21
Innovasjon
Traktoreggene har effektivisert landbruket
22.06.21
Innovasjon
A-14/21 Compressed growth: The transforming power of the round bale technology
16.06.21
Eiendomsrett
Staten kan bevare dyrkajorda – hvis den vil
10.06.21
Kommunal- og regional utvikling
Inn på tunet-pilot Nordland
10.06.21
Distriktspolitikk
Ap og Sp, ein perfekt storm?
09.06.21
Reiseliv og turisme
Korona kan få naturbasert turisme til å blomstre
31.05.21
Klimahåndtering – og tiltak
Bærekraftige matsystem for reduksjon av fattigdom og sult i lavinntektsland
19.05.21
Bonden
Har staten tenkt over hva den betaler bøndene for?
16.05.21
Politikk for distriktsnæringer
Bondeopprøret må bli eit radikalt folkeopprør
11.05.21
Landbruk
Redelighet om lave inntekter uten utsikter til bedring kan lede færre inn i næringen med grunnløs optimisme
03.05.21
Landbruk
A-12/21 Disentangling critical success factors and principles of on-farm agricultural demonstration events
30.04.21
Bioøkonomi
A-11/21 The promised land? Exploring the future visions and narrative silences of cellular agriculture in news and industry media
29.04.21
Bioøkonomi
En rettferdig og bærekraftig blå økonomi
28.04.21
Bonden
Mindre stammespråk gir mer matnyttig debatt
09.04.21
Havbruk og fiskeri
A-9/21 The invisible (woman) entrepreneur? Shifting the discourse from fisheries diversification to entrepreneurship
26.03.21
Bonden
Folket kan finansiere klimatiltak i landbruket
25.03.21
Jord- og landbruk
Myrdyrkingsforbud er ikke nok
25.03.21